Da li je “biti štreber” dobilo pozitivnu konotaciju

0
78
Da li je
štreber
najlepse je kad se sreca deli

Štreber je u nekom prošlom vremenu bilo pogrdno ime za dete koje se trudi u toku nastave i uvek reprodukuje znanje na najbolji mogući način.

Taj neko – štreber, pokazuje vrlo nisko razvijenu socijalnu svest, živi povučeno, vođeno ambicijom da bude ocenjeno najvišim ocenama od strane predavača.

Postojali su i oni koji su bili dobri tj. odlični đaci a pritom veoma aktivni u druženju, takvi nisu spadali u kategoriju štreber, bez obzira na vrhunske rezultate koje su postizali.

U poslednje vreme, roditelji novijih generacija sve češće govore deci “gledaj sebe, to ti je najvažnije u životu”, a šta time ustvari čine i postižu?

1.Nedovoljna razvijenost socijalne inteligencije

Ako dete “trenirate” da bude upućeno samo na sebe i svoje uspehe, ono neće imati priliku da nauči neophodne međuljudske relacije. Socijalna inteligencija se gradi isključivo interakcijom. Komunikacija među vršnjacima, najviše gradi socijalnu inteligenciju koja igra veoma važnu ulogu u pozicioniranju u životu. “Uspeh” koji je danas definisan kao materijalno dostignuće, takođe je u dobrom delu, uslovljen poznavanjem ljudi i ljudskih reakcija. Pozicija u životu nije samo vezana za uspeh u poslu, već se odnosi i na veze, brak, i uopšte društvene relacije. Deci koja pri odrastanju bivaju previše upućivana na sebe, u generalnom smislu je teže da budu zadovoljni, jer teško prihvataju druge i retko bivaju prihvaćeni.

2.Manjak “grešaka”

Biti štreber znači ne konzumirati svakodnevno celodnevno druženje. To su ona “starmala” deca koja su pametna i znajući ishode, ne upuštaju se u rizike. Pa zar nije divno dozvoliti svojoj deci da istražuju i uče sami na svojim greškama. Sve to što pogrešni izbori donose, a u rangu su nestašluka, urezaće se u pamćenje i retko će biti ponavljani. Manjak grešaka je i manjak uspomena, jer kad se društvo staro sretne, evociranje ima posebnu draž. Regresija u školske dane i ludosti je veoma zdrava za ljudsko biće, te oni koji su se sačuvali od svega, biće uskraćeni za puno smeha.

3.Štreber i prjateljstvo

Patetično je biti razočaran u ljude u slobodnom svetu u kome živimo. Ogromna je sloboda i privilegija birati svoje okruženje isključivo naspram emocija i principa. Prijatelji za ceo život u najvećoj meri se biraju u srednjoj školi ili na fakultetu, a onaj ko ih ima više bogatiji je čovek. Štreber najčešće ne uspe da ostvari jednu od najkompleksnijih međuljudskih veza, bar ne one za ceo život, koja je bazirana isključivo na voljnom momentu. U sferi egocentrizama i isključivog fokusa na uspeh – nema istinske sreće čak i slučaju da se ostvare sve ambicije.

Ne vaspitavajte dete naspram sveta kakav je, već naspram onoga što ste mislili da je najbolje onda kada ste vi bili dete!