Koje zanimanje napravi najviše koraka dnevno?

0
96
Koje zanimanje napravi najviše koraka dnevno?

 

koliko koraka napravite tokom dana
koliko koraka napravite tokom dana

Pešačenje je zdravo – dobro znana stvar. Kada je u prirodi, deluje opuštajuće. Međutim, koji poslovi iziskuju najviše koraka tokom dana?

Istraživanja sprovedena u Americi su zapazila da Evropljani najviše pešače. Posle njih slede stanovnici Australije. Najmanje koraka naprave Amerikanci. Ipak, postoje zanimanja za koja je pešačenje tipično. Poštar, na primer. Medicinska sestra. Čistač ulica. Podaci sa pedometara širom sveta su dali neke zanimljive zaključke…

Čovek, u proseku, po kilometru napravi 1.250 koraka. Za života pređemo 185.000 km. Dovoljno da četiri puta obiđemo planetu zemlju. Medicina preporučuje zbog zdravlja naravno, da u toku dana načinimo 10.000 koraka. Što u metrima iznosi oko 8 km. Ako uzmemo u obzir da je Mont Everest visok 8.848 m ljudi koji ispune medicinsku normu su osvojili najviši vrh u Evropi. Malo li je?

Moderno doba nam je donelo manjak fizičke aktivnosti. Poslovi zahtevaju duže periode sedenja. Ali, bez obzira na napredak tehnologije i dalje postoje mesta na koja možete stići samo peške. I dalje postoje poslovi koje morate obaviti hodajući.

Jedan od njih, koji zasigurno iziskuje veliki broj koraka tokom radnog vremena je posao – domaćice. Naime, žene koje nemaju formalno zaposlenje obavljaju sve ostale poslove. Dobro, ne kopaju baš u rudarskom oknu Bor, ali…

Buđenje. Deca. Doručak. Vrtić. Škola. Pijaca. Prodavnica. Kuća. Kuhinja. Promuvaj se malo…

I tako, dok trepneš okom jedna domaćica je ispunila polovinu kvote. A kada nastupi poslepodne, sa maratonske prelazi na sprinterske deonice- deca u parku. Vraćanje iz parka obavezno uključuje i nošenje dece. Jer su preumorna.

Pala je noć… Večera, tuširanje.

Ukoliko ona sprava za merenje koraka još uvek radi sigurno je prešla normu od preporučenih 10.000.

A mama i domaćica još mora i da dopešači do kreveta!