Šta je ustvari taj famozni urbani stil o kojem se toliko bruji?

0
147
Šta je ustvari taj famozni urbani stil o kojem se toliko bruji?

Urbani stil, urbano ponašanje, urbana ličnost… urbana sredina i još more toga. Izraz koji je odavno postao suficit u verbalnom izražavanju. Sve je počelo od latinske reči urbs-urbis, što znači grad. Ovaj termin u geografiji je označavao urbane zone, koje se po svojoj infrastrukturi razlikuju od sela. Stvar je samo organizacije određenih naselja i nema nikakve veze sa nekim ljudskim potencijalima i dostignućima. Suštinski, u slobodnom prevodu, danas, urbano znači da sa svog prozora zgrade gledate u klozetsku šolju komšije u susednoj zgradi. Otprilike.

U Americi je u poslednjih dvadesetak godina, “urbano” počelo da dobija neke poptuno nove konotacije. I kako je svet postao globalno selo, ali urbano, taj se virus širio po čitavoj planeti.

I jeste doneo neke alternativne pravce, uslovno rečeno, u svetu umetnosti, mode, ponašanja ali i sistema vrednosti. Urbano je suštinski prihvatati sve, skoro pa bez obzira na sve. Neka vrsta ležernog odnosa prema životu, blago gnušanje prema tradiciji, novi talas novog talasa. Spajanje nespojivog i poimanje nepojmljivog. Urbano podrazumeva slobodu izražavanja

Urbane legende, urbani stil, urbana umetnost, sve do tzv. urbanog ponašanja. To je najveća enigma, šta takvo ponašanje donosi. Da li takvo “gradsko” ponašanje prelazi granice pristojnosti? Pa ne bi trebalo po nekoj opštoj definiciji, ali sloboda tumačenja ovog pravca ruši mnoge postavljene, kako norme tako i forme.

Ono što najviše odvlači pažnje je svakako definisanje urbani stil u oblačenju. U tome prednjači NY street moda, i kao takva ocenjena je za broj jedan u svetu. Na ulicama Velike Jabuke moguće je videti najrazličitije obučene ljude, koji se ne plaše da pokažu svoj modni izraz. Neki su veoma uspešni u tome, dok ima onih potpunih promašaja koji se opet svojim fijaskom, fenomenalno uklapaju u celu tu sliku.

Mora se odati priznanje građanima New York-a na slobodi i inovativnosti!

Evo nekih svetlih i sjajnih primera pravog gradskog duha u svetu mode…

urbani stil
ulice NY
urbani stil
volim te zeleno
urbani stil
pritajeni tigar
urbani stil
ko sam i kuda sam krenula