Najbolje četke za kosu – u službi nege

0
92
Najbolje četke za kosu - u službi nege

Kosa zahteva posebnu negu. Pored farbi i preparata koji se koriste za pranje, češljanje spada u svakodnevnu negu kose. Ukoliko koristite dobru četku vaša kosa će vam veoma brzo pokazati zahvalnost. I zasijati u punom sjaju.

Bilo da ste pripadnica grupe ofarbanih ili pak one koje neguju prirodnu boju kose četka koju izaberete utiče na duge staze na kvalitet vaše kose. Verovatno već znate, ali nije zgoreg pomenuti: četke sa metalnim i plastičnim zupcima zaobiđite u širokom luku! Četke za feniranje koje većina salona koristi su sa metalnim zupcima. Ovo ima veoma loš efekat na vlas zato što metal koji se zagreje prilikom feniranja gori i dlaku. To može biti pogubno za dame koje se farbaju u svetle nijanse. Sa druge strane, plastične četke proizvode elektricitet u kontaktu sa kosom pa iz salona možete izaći sa izgledom kao da nikad niste ni ušli u njega.

drvena cetka
drvena cetka

Preporuka svih frizera je da za negu prirodne dlake treba koristiti prirodnu dlaku. Na tržištu postoji nekoliko proizvoda koji ispunjavaju najviše standarde, a cena im je daleko ispod najviše. Dlaka koja se najčešće koristi za izradu ovakvih četki su veprova (divlja svinja), konjska i kozija. I svaka od njih ima svoju ciljnu grupu.

Četka od veprove i konjske dlake se preporučuje damama sa gustom i kovrdžavom, teško ukrotivom kosom. Dlaka četke je tvrda ili srednje tvrda pa može da se uhvati u koštac i sa najizazovnijom vlasi. Četka od kozije dlake je mekša pa se preporučuje damama sa nešto ređom kosom.

keramicka cetka
keramicka cetka

Takođe postoje češljevi od keramike i drveta. Keramički su odlični za raščešljavanje mokre, naročito guste i kovrdžave kose, dok se drveni preporučuju za suvu kosu. Drvo pomaže vlasi u raspoređivanju prirodnih masnoća, ne lomi dlaku i ne izaziva statički elektricitet. Drveni češalj nikada ne treba koristiti na mokroj kosi jer mu se tako skraćuje životni vek.

cetka sa jastucetom
cetka sa jastucetom

Ono što još utiče na kvalitet četke je način njene izrade. Drvena četka koja ima gumeni jastučić u kom se nalazi dlaka nije toliko izdržljiva. Dlake vremenom ispadaju, a postoji verovatnoća da unutar jastučeta nisu samo vezane nego i lepljene silikonom. Sa druge strane, one drvene četke u koje je direktno ubačena dlaka su mnogo izdržljivije. Osnova četke može biti i keramička, ali je posledica ispadanja takve na pod verovatno lomljenje.

Održavanje četke je takođe veoma važno. Posle svakog češljanja treba izvaditi opale vlasi tako što ćete plastičnim češljićem (koji služi samo ovome!) isčetkati vašu četku. Opalu kosu nemojte vaditi rukama jer na taj način lomite i trajno savijate dlaku vaše četke. Ukoliko postoji potreba da operete vašu četku, drvenu nikad nemojte potapati u vodu već je samo istuširajte. Posle toga je dobro obrišite i ostavite da se osuši. Keramičku možete tretirati sa malo blagog šampona, obavezno dobro isprati i osušiti. Četke bi trebalo držati u fijoci da na njih ne bi padala prašina.