Dokazano je da su rijaliti “zvezde” u stanju da ubiju čoveka u programu

0
75
Dokazano je da su rijaliti
rijaliti
stop rijaliti programu

Rijaliti program postao je sastavni deo svih nacionalnih frekvencija. Milionski auditorijum je svakodnevno u mogućnosti da prisustvuje degradiranju i omalovažavanju svih pozitivnih društvenih i moralnih vrednosti. Svakodnevno se prikazuju  akteri koji se za vreme višesatnog programa fizički i verbalno obračunavaju. Seks je isključivo u službi “lajkova”, “biznis” saveza i piplmetara.

Sve je počelo sa Velikim Bratom koji je bio najavljivan mesecima unapred. Toliko su zaintrigirali javnost da je čitav region bio u pripravnosti čekajući početak sezone. Senzacija nije izostala, gledaoci su dobili očekivano. Neviđena stvar do tada. Zahvaljujući izlizanom TV programu, serijama koje su se puštale po stoti put, i voditeljima koji su se kreveljili pred kamerama, rijaliti je bio oberučke prihvaćen od strane javnosti.

Prosečan građanin Srbije, emitovanje je čekao sa nestrpljenjem, čak su i pojedini “intelektualci” krišom od sebe – sve pratili.

Kada je VB postao već viđena stvar, producenti, reditelji i scenaristi počeli su da “štrikaju” nove, zanimljivije sadržaje. Tako su nastali: “Parovi”, “Farma”, “Maldivi”…

Postajalo je sve banalnije. Trivijalnije. Prostačkije. Rijaliti program opravdava svoj naziv. Sve se manje cenzurišu scene i program postaje sve eksplicitniji. Akteri koji poseduju i minimum skrupule, jednostavno su bili topovsko meso. Bili bi ismevani i kao takvi marginalizovani.

Oni koji ulaze u emisije ovog tipa kao akteri, već unapred znaju obrazac za uspeh. Žene znaju da treba da se skidaju pred kamerama a muškarci treba da budu što agresivniji. Seks je definisan kao “splet okolnosti”, zaborav na kamere,”rodila se ljubav”, nisu mogli da izdrže, da zabavljaju narod.

Banalizacija muško ženskih odnosa, dovela je do ogromne seksualne apstinencije među svim generacijama. Jer ako od seksa nema nikakve “koristi”, koja mu je svrha?! Seks je samo roba na tržištu, čija je cena postala javna. Najstariji zanat na svetu, ovoga puta sa makroima u vidu medijskih kuća sa najvećom gledanošću. Koji je filter pri emitovanju programa i uređivačka politika, to je malo kome jasno, definitivno važi logika “što gore-to bolje”.

Od kada su rijaliti programi počeli da se emituju, najgore vršnjačko nasilje se događalo u čitavoj istoriji naših škola. Rijaliti uče mlade da za određeno ponašanje NEMA POSLEDICA.

Sama svađa ne izaziva puno pažnje, dok je fizički obračun poželjno ponašanje. To podiže gledanost. Najveći među primitivcima postaju zvezde. Zvezde show-a postaju brendirana telesa. Brendirana telesa postaju starlete.  Starlete na kraju završavaju državne fakultete.

Sve bi to bilo možda i u redu, rešavalo se pritiskom na dugme daljinskog upravljača, da ovakvi sadržiji direktno ne krše Zakon o elektonskim medijima. Ima li nadležnih za sprovođenje donetog zakona???

Skrupule su za gubitnike. To je dokazao i francuski eksperiment pravljenja lažnog rijalitija. Prvi u nizu ovakvih ogleda urađen je davne 1963. godine. Psiholozi su testirali uticaj autoriteta na “prosečnog” čoveka. Na osnovu te studije urađen je zanimljiv eksperiment u Francuskoj.

Naime, Francuzi su pre nekoliko godina angažovali rijaliti zvezde u veoma ekstremnom eksperimentu. Rijaliti zvezde nisu dobile kompletnu informaciju o svom učešću i zadatku. Sa kompletnom situacijom, s druge strane, bili su upoznati oni učesnici koji su trebali da glume da bivaju mučeni.

Rijaliti zvezde su dobile zadatak da pritisnu taster koji će pokrenuti elektrošokove i na taj način kažnjavati one koji su dali pogrešan odgovor u zadatoj igri. “Zvezde” su znale da elektošokovi mogu da ubiju osobe koje će biti izložene istim. To im je rečeno pred početak emitovanja.

Svega 20% “zvezda” je napustilo snimanje. Ostalih 80% su bespogovorno pritiskali dugmad. I pored ječanja i zapomaganja “glumaca”, zvezde nisu obustavljale radnju, iako je to bilo dato kao opcija. Naravno glumci su ostali neozleđeni, ali ostaje taj fascinantan podatak o procentu onih koji su hteli da učestvuju.

Tako je 80% njih bilo u stanju da ubije aktere show-a jer, samo zato što im je rečeno da to treba da urade od strane scenarista. Neki od njih su izjavili da su “pokrenuli” elektro-šokove da ne bi upropastili gledanost… U ovakvu statistiku teško je i poverovati. Zar mračni srednji vek nije prošlost?!

“Hunger Games” scenario je toliko realan da nismo ni svesni. Auditorijum se više ne uzbuđuje oko seksa, tuče i psovki… Šta realno može da se očekuje u sledećoj evolutivnoj fazi rijalitija?!