Evo kako da odaberete savršenu boju farbe za kosu

0
163
Evo kako da odaberete savršenu boju farbe za kosu
farbe i ten
farbe i ten

Ukoliko niste zadovoljni dosadašnjim izborom farbe za kosu, ili jednostavno želite promenu, evo nekoliko saveta kako bi vam izbor bio lakši.

Odredite osnovni ton vašeg tena

Vaš ten je kao ram, tj. osnova za odabir komplementarne boje za kosu.

Obucite najobičniju belu majicu i izložite svoju kožu dnevnoj svetlosti. Koristite ogledalo za šminkanje. Ovaj “eksperiment” se izvodi bez bilo kakve šminke na licu. Dobro se zagledajte i odredite da li imate tople, žuto-crvene tonove ili hladni ružičasti ton. Imajte na umu da svako ima svoju varijaciju tonova, ali se ipak fokusirajte na one koji u nejvećoj meri preovlađuju.

Što se tiče boje očiju i slaganje sa bojom kose, takođe se vodite definisanjem toplih i hladnih boja. Plave su hladni ton, zelene mogu da budu i jedan i drugi, a braon su topli ton.

Farba za kosu mora da bude istog tona, toplog ili hladnog, kao “boje” vašeg lica.

Kontrast

Kada je u pitanju kontrast boja koža/kosa, ukolike želite dramatičan look, napravite što veći kontrast boja. Na primer ako imate plave oči najveći kontrast bi bio crna kosa. Za zelene oči dramatična bi bila tamno braon. Ovakav izbor boja obavezaće vas na redovniju i jaču šminku, kako vam lice ne bi izgledalo previše bledo u odnosu na boju kose. Ukoliko odaberete srodne tonove kose i očiju, dobićete prirodniji izgled. Takva kombinacija će vašem licu bez obzira na šminku dati svežinu.

Za žene koje imaju neodređenu boju očiju, plavo-zelene, braon-zelene, plavo-sive, ne preporučuju se pramenovi, nego jedna boja. Pramenovi će doneti suvišno šarenilo i razvodniti karakter vašeg lica.

Crvena Boja

Za topliju crvenu boju kao što je jagoda-crvena najbolji je žuti ton, topliji ten. Za jarko crvene boje, potreban je pink ten.

Plava boja

Ista logika važi i za blond farbu. Za biserno plave i pepeljaste nijanse pink ton a za boju slonove kosti ili puter plavu, obavezno žuti osnovni ton.

Crna kosa

Crna kosa najbolje stoji hladnim tonovima tena u kombinaciji sa plavim očima.

Tamno braon

Tamno braon je neutralna boja. Mogu da je nose sve pripadnice lepšeg pola. Za nijansu više odgovara hladnim tonovima.

Svetlo braon farbe

Ponekad nazivana i tamno plavom bojom, najbolje ide uz lice toplih tonova. Poneke dame sa hladnim tonom tena i smaragdno zelenim očima mogu takođe da se pronađu u ovoj nijasni.