Uputstvo za upotrebu roditeljskog sastanka

0
90
Uputstvo za upotrebu roditeljskog sastanka
roditeljski sastanak
roditeljski sastanak

Da ste kojim slučajem bili đak krajem XIX veka vaši roditelji nikada ne bi iskusili čari roditeljskog sastanka. Jednostavno, sve se završavalo tamo gde je i počinjalo – na nepcima gospodina profesora. Jer, zna se čija je “zadnja” – tj. završna reč. Ovaj trend je poživeo dosta dugo, ali kad je već ostario toliko da ni na štapu nije mogao da se drži zamenio ga je jedan drugi. Isti, a mlađi.

Posleratna deca, ukoliko su imala mogućnosti da idu u školu, nisu se usuđivala da na nastavi odstupaju od reda. Jedino što im je preostajalo, ukoliko su bili loši iz vladanja,  ne iz znanja, jeste da sami izaberu prut. Tako su deca koja su bila školarci ’50.-ih i ’60.-ih mudro odlučila da je bolje da se pritaje na časovima.

Generacije Titovih pionira su školu shvatale ozbiljno, a roditeljski sastanak još ozbiljnije. Ukoliko je do kuće, uz sva moguća levitiranja, i stigao poziv za roditeljski – loše vam se pisalo. Jer, škola i nastavnici su brinuli o deci dok su roditelji radili, pa je sigurno dete nešto strašno uradilo kad mama mora da dođe na roditeljski.

I tako, evolucija roditeljskih sastanaka dolazi do tačke kada se sve pretvara u cirkus. A u cirkusu publika plaća da vidi dresirane životinje koje izvode trikove. Ukoliko je nazadovoljna izvedenom tačkom, publika glasno negoduje i viče. Ponekad se desi i da izvođača gađaju jajima. Da biste izbegli sve, ili barem većinu zamki roditeljskog sastanka, na početku XXI veka predlažemo vam da pročitate ovo uputstvo. Nadamo se da ćete u njemu pronaći bar nešto korisno za vas.

Sredite se

Ne morate da izgledate kao Viktorijin anđeo, ali nije zgoreg da posetite frizera. Malo mejkap-a neće da škodi, jer je odavno poznato da na oko lepi ljudi lakše dobijaju ono što žele. Ne treba ni pominjati količinu samopouzdanja koju nabacite šminkom, frizurom i garderobom. Poželjno je da od kuće ponesete ljubazan stav i minimum 4 kilograma osmeha. Sigurno ih nećete vratiti.

Pripremite se

Pre odlaska na roditeljski sastanak porazgovarajte sa detetom. Pitajte ga da vam kaže ime razrednog starešine i razlog zbog kog ste pozvani. Ukoliko dete odbije bilo koji vid saradnje, ne posustajte. Ima još načina da saznate o čemu je reč.

Upoznajte druge roditelje

Ne bi bilo loše da dođete barem 10 minuta ranije i upoznate ostale roditelje. Sigurno među njima postoji neko ko zna ime razrednog, a možda vam nagoveste i u čemu je problem sa vašim detetom. Jer lepo vaspitana deca sve govore svojim roditeljima.

Slušajte

Kada sastanak počne, bilo bi najbolje da se pritajite, za početak. Pažljivo posmatrajte lica roditelja i slušajte šta o njihovoj deci ima da kaže nastavnik. Ukoliko nemate sreće, i razredni se obrati prvo vama požalite se na mučninu, ili vrtoglavicu i zagušljiv prostor pa izađite na kratko. Na taj način im skrećete pažnju sa vašeg deteta, a i dobijate na vremenu.

Ne postavljajte pitanja

Kada se vratite sa oživljavanja potrudite se da to učinite što neprimetnije. Ne inicirajte razgovor sa razrednim starešinom već ga pustite da sam iznese šta želi. Tako ćete prikupiti još više informacija o tekućem problemu.

Suočite se sa problemom

Ukoliko vam se ne obrati do kraja roditeljskog sastanka obratite se vi njemu. Naravno, kad svi napuste učionicu. Zašto ste, uopšte, dobili poziv da dođete? Ako vam kaže da je vaše dete divno, kao što već znate, i da nema zamerki nego je želeo/la da se upozna i sa roditeljima vunderkinda nemojte biti začuđeni. Razredni samo želi da vidi ko je to rodio budućeg vukovca i da vam uputi pohvale za obavljeni trud do sada.

E sad, to što nema publike da vas vidi u tom času sjaja – nije propast. Frizuru, šminku i garderobu iskoristite tako što ćete popiti kafu u kafiću. A mužu u međuvremenu javite da se sve oteglo i da mora da čuva klince još sat vremena. Jer, jednoj mami nije jasno zašto njeno dete ima četvorku iz matematike, a ide već šest meseci na privatne časove. I uživajte sumirajući utiske.