Kopi luwak – najskuplja kafa na svetu

0
163
Kopi luwak - najskuplja kafa na svetu
kopi luwak
kopi luwak

Kopi luwak ili civet kafa se pravi od polusvarenog zrna kafe. Proces jedenja i varenja obavlja indonežanski torbar imena azijski civet. Naime, mala životinja slična rakunu jede sveže bobice crvene boje. Kada prođu kroz njen digestivni trakt ona ih izbacuje kao izmet. Bobice se skupljaju, suše i na kraju peku da bi se od njih napravio napitak. Ono što je veoma važno je da bobica ne sme imati uništenu opnu jer onda ni ukus krajnjeg proizvoda nije zadovoljavajući. Enzimi koje zrno kafe apsorbuje dok prolazi kroz creva civeta daju ovoj kafi posebnu aromu. Kafe- majstori tvrde da je ukus blago slatkast, bez prisustva kiselih aroma.

Ime kopi luwak potiče od indonežanske reči za kafu (kopi) i lokalni naziv za civeta (luwak). Područje sa kog dolazi ova kafa je Sumatra, Indonezija , Java i Filipini. Lokalno stanovništvo sakuplja zrna i selektuje ih po kategorijama. Najcenjenija su ona zrna kojima je opna cela. Takođe je veoma važno da bobica bude pojedena u određenoj fazi zrelosti, jer to umnogome utiče na ukus. Količina ove kafe koja se sakupi na godišnjem nivou ne prelazi cifru od 3 tone. Da li to utiče na njenu cenu ili sam kvalitet proizvoda možete saznati ukoliko vam se ukaže prilika da je probate. U njujorškom hotelu Metropol za šoljicu crnog napitka ćete morati da izdvojite 600 $. Kilogram se, u zavisnosti od kvaliteta, plaća od 600 $ pa do vrtoglavih 3000 $. Važno je napomenuti da se kopi luwak otkupljuje od sakupljača za 1-3 $ po kilogramu, dok je prodajna cena astronomski visoka.

Priprema kopi luwak kafe zahteva posebnu aparaturu. Posle sušenja, pečenja i mlevenja kafa se stavlja u poseban sud do kog dolazi samo vodena para. Prolaskom kroz mlevenu kafu para skuplja aromu i kaplje u šoljicu. Napitak je tamne boje, bez taloga.

azijski civet
azijski civet

Obzirom na veliku potražnju, lokalno stanovništvo je došlo na ideju da napravi kaveze u kojima drže civete i hrani ih već ubranim bobicama. Međutim, ukus tako proizvedene kafe nije zadovoljavajući. Znalci kažu da je to zbog enzima koji se izluče jer je životinja pod stresom. Kafa ima gorak i kiselkast ukus.

Oni koji vole ovu kafu kažu da vredi svake pare. I da je uživanje u spravljanju sastavni deo celokupnog ugođaja. Kompanija koja se bavi distribucijom pakuje kafu u posebne kutije sa kojom dobijate i pravu malu laboratoriju za pravljenje ukusa.