Search for content, post, videos

7 legendarnih modnih komada koji su postali odraz stila

odraz stila

Bez obzira na trendove, koji se iz dana u dan menjaju, postoje oni klasični komadi odeće koji se nose svake sezone, od kad su nastali. A uglavnom imaju po 50 ili više godina. Ono što im je zajedničko je da mogu da ih nose i muškarci i žene kao i to da njihova primarna namena nije bila estetska, već funkcionalna. Vrlo čudno, obzirom da su u modnoj industriji postali baza oko koje kreatori šire svoje ideje. Jedno je sigurno, od kad su zakoračili među ljude, ovi modni komadi su ih osvojili i postali pravi odraz stila, u kojoj god epohi da živite.

Converse Chuck Taylor starke

converse chuck taylor starke, odraz stila

I dalje titula najpopularnijih patika bez premca pripada legendarnim Starkama. Patike su nastale pre stotinak godina i do danas se nisu puno promenile, a popularnije su nego ikada! Obožavaju ih svi uzrasti jer imaju taj bezvremenski izgled, a prednost im je što se mogu uklopiti u mnogo stilova. Postoji li uopšte netko ko ih barem jednom u životu nije nosio?

Ray-Ban Aviator

ray-ban aviator model naočara, odraz stila

Ovaj model naočara je napravljen 1936. godine, kako sunce ne bi smetalo vojnim pilotima za vreme leta. Ni jedan model kuće se ne može uporediti s ovim, ni po broju prodatih prmeraka ni po popularnosti. Danas su postale odraz stila, jer kad neko kaže Rayban, svi pomisle na model Aviator.

LEVI’S 501

odraz stila

Najpoznatiji model ove slavne kompanije je jedan od najprodavanijih odevnih komada ikada. Zbog svog kvaliteta, farmerke su veoma izdržljive pa se jedan par nosi veoma dugo. Kada su predstavljene 1873. godine potpuno su promenile istoriju mode. Udobnošću i kvalitetom, postale su zaštitni znak svih generacija.

Kožna jakna

marlon brando, odraz stila

Ova Skot Perfekto jakna je nakon prikazivanja filma Divljak s Marlonom Brandom, bila toliko popularna među mladima da su je u američkim školama jedno vreme zabranili. Svetlost dana je ugledala 1937. godine, a ime je dobila po omiljenim cigaretama osnivača firme. Zanimljivo je da je u vreme kreiranja ove jakne kompanija radila samo sa filmskom industrijom i šila isključivo kostime za glumce. Nisu imali svoj prodajni salon i njihove modele ste mogli videti samo na filmu.

Rolex Submariner

Rolex-Submariner sat, odraz stila

Submariner je jedan od onih ikonskih satova koji bi svako poželeo da ima na svojoj ruci. Kada je predstavljen 1953. godine, Submariner je započeo revoluciju u svetu satova jer je bio prvi model koji je bio vodootporan do 100 metara dubine. Ali, svoju popularnost zahvaljuje tome što je izvrsnog kvaliteta i klasičnog dizajna. Submariner je postao odraz stila zahvaljujući identičnom dizajnu i za muškarce i za žene. Jedina razlika je u veličini samog časovnika.

G.H.B. Weejuns Loafers

cipele, odraz stila

Zvuči neverovatno, ali ove izuzetno popularne cipele su nastale po uzoru na norveške cipele za farmu! Popularnost širom sveta su počele da dobijaju nakon što su oduševljeni američki turisti kupovali lagane mokasine, za vreme posete Evropi. Cipele su i danas jako popularne, a svaki par G.B.H. kompanije se i dalje pravi ručno.

Burberry Aquascutum Baloner

muškarac i žena stoje, odraz stila

Jedan od najpoznatijih komada odeće na svetu koji svi dobro znaju iako im možda ime na prvu i nije poznato. Ovaj trenčkot predstavlja pravu klasiku – od estetike do vrhunske funkcionalnosti. Prepoznatljiv je po specifičnom kroju, sa širokom kragnom i reverima, pojasom vezanim oko struka i prilagodljivim manžetnama na rukavima. Iako je napravljen da štiti nemačke generale od kiše i hladnoće, nema sumnje da je trenčkot nadmašio svoju prvenstvenu namenu i udobnošću, kvalitetom i klasičnim izgledom obezbedio mesto u samom modnom vrhu.