Kupovina stana – Šta sve treba da znate pre ovog koraka?

0
52
Kupovina stana - Šta sve treba da znate pre ovog koraka?

Kupovina stana je prva velika investicija i korak u procesu osamostaljenja. Kako bi sve prošlo u najboljem redu i kako biste bili u potpunosti zadovoljni svojom investicijom, neophodno je da se dobro pripremite i informišete o svim uslovima kupovine pre pravljenja ovog koraka.

Tokom ovog komplikovanog procesa, neophodno je misliti na svaki detalj i doneti niz odluka koje će vas dovesti do idealnog krova nad glavom i stana o kome ste oduvek maštali.

Ukoliko želite da budete potpuno pripremljeni za početak procesa kupovine stana i saznate na šta sve treba obratiti pažnju pri odabiru samog stana, nastavite sa čitanjem ovog teksta i saznajte odgovore na ova pitanja.

#1 Kako obezbediti novac za stan?

Prva stvar o kojoj treba razmišljati pre kupovine stana su finansije.

Da li imate dovoljno novca da isplatite ceo stan ili vam je potrebna pomoć od banke? Da li je pametnije isplatiti stan u gotovini ili dići kredit?

Kupovina stana u gotovini je lakša, brža i jednostavnija opcija, međutim veliki broj ljudi nije u mogućnosti da izdvoji toliku sumu novca, pa se radije odlučuje za podizanje kredita kod banke.

Kupovina nekretnine na kredit je složen proces, ali predstavlja odličnu investiciju na duže staze. Pre podizanja samog kredita, informišite se o uslovima za sticanje stambenog kredita, učešću koje ste u obavezi da date banci i svim troškovima kredita. U tome vam može pomoći online kalkulator stambenog kredita, koji je najlakši način da dobijete sve potrebne informacije na jednom mestu.

On će vam obračunati ukupne troškove kredita, iznos mesečne rate i učešće za željeni kredit, kao i visinu kamatne i efektivne kamatne stope. Kalkulator upoređuje uslove kod različitih banaka, i na taj način vam olakšava potragu za bankom i pomaže u pronalasku one najpovoljnije za vas.

#2 Na osnovu čega odabrati stan – koja lokacija je najbolja?

Kada birate lokaciju stana morate je uskladiti sa više faktora. Prvi i ključni faktor je cena kvadrata. Izbor lokacija najpre suzite u skladu sa novcem koji planirate da izdvojite za njega.

Ukoliko dižete kredit za stan, prvo proverite koliki kredit banka želi da vam odobri skladu sa vašim mesečnim primanjima i kolika je mesečna rata za otplatu, kako bi bili sigurni da vam otplaćivanje neće biti preveliki teret.

Sledeća stvar na koju treba da obratite pažnju je da lokacija koju odaberete odgovara vašem načinu života. To znači da ukoliko volite mir i tišinu, sam centar grada verovatno neće biti najpogodnija lokacija za vas, zbog buke i saobraćaja. U tom slučaju više će vam odgovarati neki mirniji kraj, koji je udaljeniji od prometnih puteva.

Lokaciju stana možete gledati i prema lokaciji vašeg radnog mesta. Dugo putovanje na posao svako jutro po najvećoj gužvi u saobraćaju može biti jako stresno, pa birajte one lokacije koje su u neposrednoj blizini vašeg posla.

Pri razgledanju stana, takođe obratite pažnju na njegovu uređenost i da li je potrebno uložiti dodatan novac u njegovo uređenje pre useljenja. Uporedite cenu stana sa onim koji ne treba dodatno da se uređuje i procenite koja ukupna cena vam više odgovara.

Ukoliko vozite automobil, onda je bolja opcija pronaći stan u zgradi koja ima obezbeđeno parking mesto za svoje stanare. Bilo da je u pitanju garaža ili rezervisano parking mesto ispred zgrade, ovo je velika pogodnost za vozače.

Ukoliko ipak ne vozite, proverite koji gradski prevoz ide u okolini, koliko su autobuske linije povezane sa ostatkom grada i na kojoj udaljenosti je stanica u odnosu na stan.

#3 Kupovina stana u izgradnji – na šta obratiti pažnju?

Kupovina stana od investitora najpovoljniji način da dođete do krova nad glavom, zbog toga što se stanovi u izgradnji prodaju po nižim cenama u odnosu na one postojeće.

Ukoliko se odlučite za ovaj način kupovine stana prethodno morate detaljno istražiti nekoliko stvari. Morate saznati ko je investitor, da li ima upotrebnu dozvolu, da li je stan uknjižen i da li je celokupan proces prodaje legalan i siguran.

To možete uraditi jednostavnom proverom firme investitora u registru privrednih subjekata, kao i proverom stanja računa na sajtu Narodne banke Srbije i na taj način dobiti sve potrebne informacije da donesete zaključak o bezbednoj kupovini nekretnine.

Ukoliko ste svoju proveru adekvatno odradili i zaključili da je investitor pouzdan, ova kupovina je pravi način da uštedite novac a istovremeno dobijete stan koji ste želeli.

#4 Koja je procedura kupovine stana?

Pre nego što se konačno odlučite za kupovinu stana, uverite se da znate tačnu proceduru kupovine. Neohodni koraci u kupovini stana su sledeći:

  • Rešavanje svih pravnih koraka
  • Zaključenje ugovora o kupoprodaji
  • Overa svih neophodnih dokumenata kod notara
  • Izbor načina finansiranja – kredit ili gotovina
  • Svi dodatni troškovi koji su neophodni u procesu kupovine stana

Nadamo se da smo vam ovim tekstom pomogli da napravite prvi korak ka odabiru svog idealnog stana i da će se u najkraćem roku ključ naći u vašim rukama.