Ulje origana – jedan od najefektivnijih antibiotika

0
57
Ulje origana - jedan od najefektivnijih antibiotika
ulje origana
ulje origana

Origano je moćna biljka sa jedinstvenim lekovitim svojstvima. Ulje origana je izvrstan prirodni antibiotik. Da li ste znali da origano sadrži osam puta više antioksidanata od jabuke i tri puta više od borovnice? Antioksidansi su važni za naše telo jer ga štite od slobodnih radikala. Konzumiranjem ulja origana podstičete imunitet na prirodan način.

Ulje origana se proizvodi još od antičke Grčke. Prevedeno sa grčkog jezika, origano znači radost planine. Grci su bili prvi koji su ovo ulje koristili u medicinske svrhe tako što su lečili virusne, bakterijske i gljivične upale.

Ulje origana je bilo glavni antibakterijski alat koji je koristio otac medicine, Hipokrit.

Tradicionalno, lišće origana se koristilo za lečenje respiratornih i digestivnih bolesti. Ulje origana sadrži minerale, kalcijum, magnezijum, cink, gvožđe, kalijum, bakar, vitamine C i A. Fenoli koji se nalaze u ulju origana su poznati antiseptici i antioksidansi. Linalol je zadužen za antivirusno delovanje. Estri pomažu u rešavanju gljivičnih infekcija. Iako sve ove komponente pokazuju lekovita svojstva, najznačajnije primarno jedinjenje koje se nalazi u ulju je – karvakrol. Naučna istraživanja su pokazala da je on jedan od najefektivnijh antibiotika poznatih nauci.

Nije svako ulje origana proizvedeno na isti način, pa samim tim ni svako ulje nema jednako dejstvo.

Pravo lekovito svojstvo se postiže ukoliko se koristi Origanum vulgare ili Thimus capitatus vrsta origana. Ove vrste uglavnom rastu u Grčkoj i Španiji, pa je najveća mogućnost da baš iz tih krajeva stigne i kvalitetno ulje origana. Takođe je neophodno da ima 70% ili više karvakrola u sebi, jer je jedino u tom slučaju njegovo delovanje efektno. Ulje ne stvara štetne sojeve u organizmu i ne utiče na bakteriološke kulture u crevima, za razliku od farmaceutskih antibiotika. Čak deluje blagotvorno na digestivni trakt. Da li zbog ulja origana ili zbog nečeg drugog, ali ljudi na mediteranu žive duže. Koriste ovo ulje i za ishranu i za negu kože. Nauka je potvrdila da je delotvorno. Potrebno je držati ga u tamnoj, staklenoj flaši, da bi što duže ostalo ispravno.