Search for content, post, videos

Koji sve načini postoje za odgušenje kanalizacije

Možemo reći da je zapušena kanalizacija u prvih pet problema zbog kojih ljudi angažuju vodoinstalatere. Zagušenje kanalizacije može početi od toliko mnogo mesta, a uzroci su mnogobrojni. Svako od nas može pronaći nekoliko uspešnih i manje uspešnih načina za odgušenje kanalizacije, ali je veoma važno da znamo koji način je uspešan, kada i zašto i koji je uzrok zagušenja, kako istu grešku ne bismo ponavljali nekoliko puta.

Kako sve nastaje zagušenje kanalizacije

Zagušenje kanalizacije nastaje kada se jedan il više odvoda zapuši. U zavisnosti od toga da li živimo u stanu ili u kući, uzrok problema možemo biti mi sami ili neko od komšija iznad ili ispod našeg stana. Do zagušenja kanalizacije dolazi kada u dužem vremenskom periodu u odvod bacamo one stvari koje se ne mogu rastvoriti u vodi, već se lepe za ivice cevi i tako stvaraju prepreku vodi. To su naslage koje na kraju potpuno zapuše cev te voda više ne može da prolazi, već se vraća iznad slivnika i u većoj meri može napraviti ozbiljnu poplavu. Ponekad su zagušenja trenutna, kada u wc šolju upadne vlažna maramica ili previše toalet papira. Nastaje privremeno zagušenje pa je u tom slučaju važno da vodoinstalater hitno reguje. U zavisnosti od lokacije zavisi i vrsta otpada koja zapušava cevi i pravi zagušenje. U slučaju WC šolje, to su najpre ostaci hrane, soc od kafe, ulja, kozmetički preparati i već pomenute vlažne maramice koje su veoma opasne po odvod.

Šta još može zapušiti kanalizaciju

Rekli smo kako dolazi do zapušene WC šolje, ali i sa sudoperom, kadom i lavaboom, stvar je vrlo slična. Zajednčko svim supstancama jeste da su nerastvorive u vodi te da ostaju u cevima, stvarajući prepreku. U zavisnosti od količine, zavisiće i na koji način će se raditi odgušenje kanalizacije.

Koje sve vrste zagušenja postoje

Kao što smo rekli, postoje lakša zagušenja odvoda i kanalizacije, koja se rešavaju tzv. ručnim odgušavanjem kanalizacije, a postoje i teža zagušenja, koja se jedino mogu rešiti mašinskim otpušavanjem kanalizacije.

Šta je ručno otpušavanje kanalizacije

Ručno odgušenje kanalizacije je način odgušenja koji podrazumeva nekoliko podnačina. Jedan od njih je putem raznih prirodnih rastvora koji se prave po receptima koje možemo naći i na internetu. Ovaj način je i prvi koji većina nas primenjuje, jer je najlakši, najjeftiniji i najjednostavniji. Sve što je potrebno jeste da pomešate sastojke poput sode bikarbone, sirćeta i soli i pustite vodu, kako bi se WC šolja ili sudopera otpušili.

Ovo je veoma jednostavno i istina je da svi možemo pokušati kod kuće. Neškodljivo je, prirodno i ne zahteva puno znanja ni vremena. Problem nastaje kada ovakvo odgušenje kanalizacije ne urodi plodom. To samo znači da je zagušenje mnogo komplikovanije i teže i da će vam biti potrebna pomoć vodoinstalatera.

Kada vam je potreban vodoinstalater

Oni pametniji će uvek prvo pozvati vodoinstalatera, da reši problem i neće pokušavati sam da otpuše kanalizaciju. Ukoliko ste sve pokušali sami, ali voda se i dalje izliva, to samo znači da je zagušenje dublje i da vodoinstalater mora da proceni da li će biti dovoljno ručno odgušenje ili mašinsko otpušavanje kanalizacije. Vodoinstalater može sa nekoliko alata i malo stručnog znanja otpušiti wc šolju ili lavabo, a za to obično koristi profesionalnu sajlu ili vakuum gumu. U slučaju da vodoinstalater proceni da ni to ne pomaže i da je zagušenje jako i kompleksno, jedino rešenje koje je i najefikasnije jeste mašinsko otpušavanje kanalizacije.

Šta je mašinsko otpušavanje kanalizacije

Mašinsko otpušavanje kanalizacije se radi u najtežim slučajevima zagušenja kanalizacije. Veoma slojevita zagušenja koja ponekad nastaju mesecima i godinama, u jednom trenutku potuno sprečavaju prolaz vode i zato je neophodno da se ono uradi što pre. Razlika između ručnog i mašinskog odgušavanja kanalizacije jeste u tome što se ručnim putem uklanja tzv. čep koji je nastao, dok se mašinskim putem uklanja ne samo čep, već se u potpunosti ispiraju sve naslage sa zidova cevi. Ukoliko ove naslage ostanu, vrlo brzo će ponovo dovesti do zagušenja i zato je mašinsko otpušavanje kanalizacije najefikasnije i najbolje.

Ovakvu vrstu odgušenja mogu raditi samo profesionalni, licencirani vodoinstalateri koji su prošli obuku upravljanja ovim mašinama.

Mašine koje se koriste ovim putem su mašina pod pritiskom, woma vozila i duge mašine, koje uspešno rešavaju problem zagušenja kanalizacije ali i cele vertikale u zgradama.

Da li je otpušavanje kanalizacije hitna intervencija

U slučaju da niste uspeli sami da otpušite kanalizaciju, sigurno je da ne možete ostaviti santarije u takvom stanju, jer će se voda preliti pa je samim tim ovo hitna intervencija, za koju možete pozvati u svako doba dana ili noći. U ovlašćenim  servisima postoje posebne službe za hitne intervencije koje se bave samo ovim problemima i koje možete pozvati čak  za vreme praznika ili vikenda. Profesionalana ekipa će u najkraćem roku izaći na teren i uraditi sve što je potrebno, kako bi se problem zagušenja što pre rešio.