Search for content, post, videos

8 stvari koje treba da znate o Coco Chanel

chanel i vojnici
chanel i vojnici

coco chanel i nemacki vojnici

Coco Chanel je žena koja je zadužila u velikoj meri lepši pol. Puno toga je uradila na polju “oslobađanja” žena od predrasuda i umnogome promenila način razmišljanja kod neverovatnog broja ljudi. Bila je idol kao kompletna ličnost, a kao dizajnerka svakako prepoznata i autentična do danas. Neki od njenih dizajnerskih potpisa prava su paradigma u sferi mode.

1.Poreklo

Poticala je iz prilično siromašne porodice. Majka joj je umrla kada je Coco još uvek bila relativno mala devojčica. Imala je 12 godina kada se desila tragedija i od tada je živela u sirotištu, gde su je vaspitačice naučile da šije.

2.Karijera

Karijeru je počela dizajnirajući šešire. Običan svet ju je smatrao previše ekstravagantnom, ali su je dame iz visokog društva obožavale i na taj način je počela njena afirmacija.

3.Čuveni dizajn

Dizajnirala je malu crnu haljinu koja je bila prava revolucija u to vreme, jer je do tada crna bila isključivo boja žalosti, a kroj koji prati liniju tela – čista avangarda.

4.Chanel preplanulost

Ona je bila ta koja je proslavila preplanuli ten u doba kada je to bilo neukusno jer je belina i prozirnost kože smatrana statusnim simbolom. Nije imala nameru da proslavi preplanulost. Spontano je na letovanju na jednoj jahti izgorela na suncu i takva bila uslikana, Vogue je objavio ovu fotografiju i žene su počele masovno da slede njen primer.

5.Čuveni Chanel No. 5

Obožavala je broj 5, tako je izabrala petu verziju mirisa čuvenog parfema Chanel No.5 koji je i danas najprodavaniji u svetu, toliko da svakih 30 sekundi neko kupi bočicu ove magične tečnosti!

6.Špijunaža

Bila je optuživana za saradnju sa nacistima, tokom Drugog svetskog rata, čak se zabavljala sa nacističkim oficirom za vreme okupacije Francuske.

7.Uticaj

Coco je jedina od svih dizajnera koja se našla na listi “TIME” magazina kao jedna od 100 najuticajnijih ljudi XX veka.

8.Lagodan život

Živela je 37 godina u apartmanu luksuznog hotela “Ritz” u centru Pariza sve do svoje smrti 1971. godine.