Iako poreklo ovog kolača nije poznato, pretpostavka je da dolazi iz Nemačke. Kao i većina danas poznatih i ukusnih kolača, pretpostavljamo da je nastao sasvim slučajno. Koja god da je njegova “životna” priča, koh je danas svetski poznata poslastica. Obzirom da je poreklo nepoznato, verovatno smo uskraćeni i za originalni recept. Mi vam predstavljamo jedan, veoma jednostavan i brz. Za pripremu vam je potrebno svega pet sastojaka, koje smo sigurni da imate u kuhinji. Koh je sjajan izbor za sva godišnja doba, jer je njegova priprema brza i laka. Možete ga poslužiti sa sezonskim voćem ili bez ičega. Za koju god varijantu da se odlučite, koh je nepogrešiv izbor. I za domaćice početnice, i za one koje nisu (ili samo tvrde da jesu) vične pravljenju kolača, a one iskusne već znaju o čemu pričamo.
Koh od griza
Sastojci za koru:
– 8 jaja;
– 7 do 8 kašika šećera;
– 9 kašika pšeničnog griza.
Sastojci za preliv:
– 1 l mleka;
– dve kesice vanil-šećera;
– 4 kašike šećera.
Priprema
Pre nego što počnete da spremate kolač, potrebno je rernu uključiti na 200C. U jednoj činiji razbijte jaja i odvojite belanca od žumanaca. Belanca umutite penasto mikserom. Kad je sneg čvrst, bez gašenja miksera dodajte peni od belanaca kašiku po kašiku šećera. Kad se šećer dobro sjedini sa belancima, dodajte jedno po jedno žumance. Mikser možete da odložite, jer pšenični griz dodajete polako i lagano ga umešavate špatulom. Kad ste sjedinili sve sastojke, prespite masu u podmazan i brašnom posut pleh. Ova količina sastojaka je dovoljna za pleh veličine 20×35 cm. Ubacite koh u rernu, smanjite temperaturu na 180C i pecite ga oko 15 min (ili dok ne dobije zlatnu boju).
Preliv se kuva dok se kolač peče. Mleko, vanil- šećer i šećer sipajte u šerpu i uz povremeno mešanje, sačekajte da provri. Kad se ispeče, kolač vadite iz rerne i izbockate ga ražnjićem ili viljuškom. Vruće mleko sipajte preko koha, ali polako, zalivajući ga ravnomerno. Možda će vam se učiniti da je ova količina mleka previše, međutim nema potrebe. Ukoliko ga ravnomerno zalivate i svi delovi kore upiju mleko, užitak je zagarantovan. Jedini “nedostatak” ovog kolača je što ga morate dobro ohladiti pre posluživanja. Prijatno.