Search for content, post, videos

Kako se optimalno spakovati za letovanje

Žena pakuje stvari u kofer

Rezervisali ste letovanje, obezbedili svoje karte i sada je samo ostalo da se spakujete. Međutim, ovaj deo nekada najteže pada jer se uvek javljaju nedoumice u pogledu onog što je zaista potrebno poneti, kao i toga kakvi vremenski uslovi mogu da vas iznenade. 

Na kraju se pakovanje obično završi sa jednim koferom više, što svakako nije najpraktičnije rešenje za putovanje. To obično biva jasno kada nakon letovanja shvatite da ste iskoristili samo trećinu od ukupnog broja stvari koje ste poneli. 

Ako ste se pronašli u narednim redovima, a uz to se spremate za put, u narednim redovima pročitajte savete za praktično pakovanje koje vam neće predstavljati opterećenje tokom putovanja. 

Žena pakuje stvari u kofer

#1 Odredite šta vam je zaista potrebno na putovanju

Prvi korak u uspešnom pakovanju podrazumeva razdvajanje onog što vam je zaista potrebno na putovanju, od stvari bez kojih definitivno možete na svom letovanju. Šta ćete poneti u najvećoj meri zavisi od destinacije koju posećujete. 

Na primer, ukoliko putujete na egzotične destinacije kao što su na primer Indonezija ili Južna Amerika putovanja ovog tipa su poseban pohod, i zahtevaju više stvari za razne vremenske prilike. Ipak, ukoliko je vaše odredište nešto bliže, budite slobodni da odvojite stvari za koje sigurno znate da vam neće trebati

Fen za kosu, peškiri i jastučnice vam verovatno neće trebati ukoliko odsedate u hotelu, dok veliki kišobrani “za svaki slučaj” takođe mogu predstavljati višak. Što se odeće tiče, najbolje je da još pre putovanja napravite kombinacije za svaki dan i tako ih spakujete. Na taj način ćete znati šta kada oblačite, a vaš kofer će sadržati samo ono što ćete zaista nositi. 

#2 Koristite vakuum vreće

Ukoliko ste ipak shvatili da sve stvari koje nameravate da ponesete ne mogu da stanu u vaše kofere, iskoristite vakuum vreće. Vrlo su praktične i pogodne za uštedu prostora, a da ne pominjemo to koliko stvari možete poneti ukoliko ih koristite. Nakon što spakujete odeću u vakuum vreće, naredajte ih jednu na drugu u kofer i tako ga zatvorite. 

Ipak, računajte da će vaša odeća biti pogužvana nakon vađenja iz vreća, što će zahtevati dodatno peglanje na putovanju. Imajte na umu i to da su vakuum vreće najpogodnije za krupne stvari poput jakni, pa nema potrebe da ih koristite za veš, letnje majičice i slične sitnice. 

#3 Rolajte stvari

Način na koji pakujete stvari može mnogo da utiče na raspored u vašem koferu, pa ukoliko ste dosad morali stvari i redali ih jednu na drugu, vreme je da počnete da rolate vaše majice i pantalone. 

Ukoliko ih urolane naredate u kofer, ostaće vam mnogo više prostora za nesesere, obuću i druge sitnice. Ovo ne primenjujte kod sakoa i elegantnijih stvari koje nisu tako elastične, kako ne biste kasnije imali problema sa vraćanjem ove garderobe u prvobitni oblik. 

Devojka sedi pored kofera na aerodromu

#4 Pametno slažite stvari u kofer

Kofer ćete najlakše zatvoriti ukoliko na dno postavite veće stvari, a na vrh one tanje i laganije. Prema tome, jakne, obuću i nesesere stavite na dno, a preko njih postavite majičice, pantalone, veš i druge stvarčice koje će tako ostati nepogužvane.

Praznine sa strane iskoristite za futrole, aksesoare ili knjige, a na sam vrh stavite sako ili neki sličan komad garderobe koji ne bi trebalo da se izgućva. 

#5 Koristite mini kozmetiku za putovanja

Kozmetika bi zauzimala zaista mnogo prostora u koferu, kada ne biste koristili mini preparate specijalizovane za putovanja. Danas većina drogerija nudi mini šampone, mini dezodoranse, male regeneratore za kosu, mini kupke za tuširanje – pa u svoj neseser možete staviti baš sve što vam je potrebno, bez da vam kozmetika zauzme mnogo prostora.

Isto pravilo važi i za druge stvari – umesto velikog kišobrana spakujte jedan mali, a umesto velike jakne sa džepovima i kapuljačom, ponesite onu jednostavnijeg oblika koja se lakše mota i slaže u kofer. 
Ovo su neki od saveta koji značajno mogu da utiču na raspored stvari u vašem koferu, tako da ovog leta otputujete bez opterećujućeg viška stvari koje nećete iskoristiti. Razmislite o tome šta vam je zaista potrebno i unapred isplanirajte svoje kombinacije, kako biste na letovanje krenuli sa pravim stvarima i što manjim brojem kofera.