Search for content, post, videos

Poslovi koje mlade mame mogu obavljati od kuće

trudna zena radi od kuce za racunarom

Digitalna era je svima koji žele da rade donela mogućnost zapošljavanja koje zahteva samo računar, dobru internet konekciju, i udobnu fotelju. Osobe koje se najčešće susreću sa nedovoljnom zaradom su mlade majke, kojima je internet naročito olakšao dolazak do zadovoljavajuće zarade, bez potrebe da sate provode odvojene od deteta. Pročitajte za kojim su, unosnim poslovima, posezale mlade mame proteklih godina.

Oprobajte se kao online profesor jezika

Za vrstu posla kao što su profesorski poslovi od kuće, oglasi se mogu sve češće naći na portalima za zapošljavanje. Ovakva vrsta online zarade, osim vrlo visokog nivoa znanja jezika, obavezno iziskuje i stabilnu internet vezu, lap top, kameru, mikrofon i slušalice, dok u većini slučajeva pedagoško iskustvo u radu sa decom nije potrebno.

Iako su neki poslodavci (odnosno korisnici usluga online učenja jezika) prilično liberalni u pogledu diplome ili sertifikovanog znanja svog profesora, ima i onih koji će insistirati da imate sertifikate poput TEFL/TESOL/CELTA ili čak završen Filološki fakultet.

Online profesori obično rade sa učenicima iz svih delova sveta, pa treba imati u vidu usklađivanje vremena, odnosno vremenskih zona svoje i njihove. Isplate na ovakvim poslovima su uvek redovne, a mogu da budu i vrlo izdašne, u zavisnosti od odrađenih sati i broja grupa koje podučavate.

Uvek ima posla za lektore i prevodioce

Iako je za ovu vrstu rada potreban određen, višu nivo znanja, pretpostavljamo da će za poslovima lektorisanja knjiga, časopisa i drugih, pisanih tekstova posezati profesori jezika i stručni prevodioci.

Faktori koji utiču na cenu su strani jezik sa koga se prevodi, rok za dostavu rada, terminologija, obim teksta i mnogi drugi. Usluga prevođenja se najčešće naplaćuje po jednoj prevodilačkoj strani (1.800 karaktera u Word formatu) i na našim prostorima cena stručnih tekstova varira između 8 i 12 evra (za pravne dokumente, medicinsku terminologiju i književna dela) dok tekstovi po narudžbi iznose od 10 do 40 evra po strani.

Freelance poslovi u oblasti IT-ja

Freelanceing je jedna od naročito popularnih i eksploatisanih mogućnosti koje je sfera IT-ja donela društvu, a njegove blagodeti naročito na ruku idu mladim majkama i ljudima koji, iz drugih razloga, ne mogu 8 sati provoditi u kancelariji. Uz fleksibilno radno vreme, moguće je iskombinovati obavljanje poslovnih zadataka i voditi brigu o detetu.

Ipak, za mogućnost ovakvog rada potrebno je imati višegodišnje iskustvo kao i poznavanje rada na različitim platformama i održavati nivo znanja i upućenosti u mahniti razvoj tehnologija. 

Tako se iskusniji “IT-jevci” mogu frilenserski baviti dizajniranjem sajtova i njihovom izradom, održavanjem naloga na društvenim mrežama ili pisanjem tekstualnih sadržaja.

Od kuće možete pružati krojačke i kozmetičarske usluge

Ukoliko provereno vladate umetničkim zanatima ovog tipa, udobnost svog doma možete prilagoditi i obavljanju svog posla. Svakog od zainteresovane klijentele možete zakazati i uslužiti u vama prigodno vreme, i to bez ometanja svakodnevnog, porodičnog života.

Na sve usluge kozmetičke prirode, poput šišanja, depilacije, manikira, pedikira ili masaža možete lako i jednostavno privući mušterije povoljnim cenama. Posle nekog vremena, kada se istaknete i pokažete kao kvalitetni, sve usluge možete uskladiti sa obavezama u kući, oko deteta ili njegovih školskih obaveza.

mama kuva sa detetom

Pravljenje torti i kolača po narudžbini

Svi snovi o velikim poslovima počeli su malim koracima. Ako uživate u pravljenju specijaliteta za svoju porodicu, zašto da ne iskoristite tu ljubav i talenat da svoj hobi i unovčite? Malo mašte i kreativnog marketinga i svakodnevna kućna aktivnost može da vas pretvori u ozbiljnu preduzetnicu. 

Mnoge mame su počele svoju virtuelnu karijeru malim koracima u kuhinji, da bi na internet preselile svoje recepte i fotografije u formi blogova, koji su veoma čitani.
Sve ovo možda zvuči veoma lako, ali imajte na umu da rad od kuće zahteva posvećenost, kao i posao u kancelariji. Nije lako ako vam se, dok imate važan poslovni sastanak preko Skajpa, dete obrati sa zahtevom da hoće nošu. Kreiranje svog radnog vremena i okruženja u freelance-u svakako nosi i rokove koji se moraju poštovati, ali pruža priliku da sami negujete svoje dete.