Search for content, post, videos

Da li je i koliko puzanje važno za bebin razvoj?

Beba puzi na tepihu

Puzanje bebe, verovali ili ne, zapravo predstavlja prve bebine korake, iako ih retko koji roditelji tako doživljavaju. Beba počinje da puzi sa oko 9 meseci, nekada ranije, a nekada kasnije. Ono što je važno da roditelji znaju, jeste da je to odlično za bebin razvoj! 

Dakle, slobodno možete bodriti bebu prilikom puzanja, ali naravno, preduzmite sve potrebne mere kako biste zaštitili njenu bezbednost. Korisna stvar može biti jastuk pletenica kao simpatičan detalj za dekoraciju bebinog kutka, ali i sa ulogom obezbeđivanja bebe prilikom puzanja. Ukoliko se pitate kako to da je puzanje važno i koliki je zapravo značaj ove aktivnosti, saznaćete u nastavku teksta.

Beba puzi na tepihu

Puzanje podstiče fizički razvoj bebe

Puzanje značajno unapređuje fizički razvoj kod bebe, a vrlo je moguće da je ovo jedna od činjenica o bebi koju niste znali. Ono pomaže bebi da osnaži mišiće, utiče na njen osećaj balansa i ravnoteže, a poboljšava i motorički razvoj kod bebe. 

Kada su u pitanju motoričke sposobnosti, puzanje je odlično za veće pokrete bebinog tela, ali i finije, manje pokrete. Dok beba puzi, ona aktivira mišiće u telu, čije osnaživanje je neophodno kako bi uskoro sigurno stala na noge, a onda počela i da hoda. 

Kada je reč o ravnoteži, beba se s njom prvi put susreće upravo tokom puzanja, pa se tako i uči i vežba da održava balans. Zbog svega ovoga, nema sumnje da puzanje značajno podstiče fizički razvoj bebe, te slobodno dozvolite i vašoj da ga praktikuje. 

Beba puzanjem stiče samopouzdanje

Puzanje bebi omogućava da se prvi put samostalno kreće i uputi u istraživanje sveta, a da istovremeno nije zavisna od roditelja koji su je do ovog trenutka nosili ili je vozili. Ona na taj način povećava svoje sposobnosti i samim tim – stiče samopouzdanje.

Ona tokom puzanja prvi put ima priliku da samostalno donosi odluke o svom kretanju. Ovako otkriva svoje potencijale, a usput doživljava uspehe i neuspehe, što joj pomaže da otkrije i upoznaje svet oko sebe. 

Upoznavanje sveta kroz puzanje

Pogled na svet koji je pre njegovog veličanstva, puzanja, beba imala, bio je poprilično ograničen. Sudeći po nekim istraživanjima, vrlo je moguće da beba pre nego što počne da puzi, smatra kako se predmeti uveličavaju kada joj se približavaju i umanjuju kada se od nje udaljavaju. 

Sada kada puzi, beba predmete koji je okružuju može da istražuje iz svih mogućih uglova i dimenzija. Ovako ona dobija nove uvide u dimenzije sveta oko sebe, te počinje i da procenjuje koliko su predmeti od nje zapravo udaljeni. Jer, što je više puzanja potrebno – to je predmet od nje dalje.

Puzanjem do fokusiranosti 

Beba kroz puzanje i osamostaljivanje u kretanju vežba i koncentraciju i fokusiranost. Naime, ona se puzeći koncentriše na, sebi zadate, ciljeve i sa punom pažnjom se oslanja na svoje vizuelno poimanje stvarnosti. 

Njena bezbednost u tom trenutku u potpunosti zavisi od fokusiranosti na puzanje i vizuelnu informaciju koju dobija od okruženja. Tako ona prvi put i potpuno nesvesno počinje da vežba sposobnost koncentrisanja i fokusiranosti na zadatak. 

Mala devojčica puzi po travi

Beba se uči i koordinaciji

Koordinacija leve i desne strane mozga, odnosno njihovih funkcija, značajno se unapređuje putem puzanja. Što više beba praktikuje puzanje, njene osnovne sposobnosti će biti sinhronizovanije i razvijenije. 

Koordinacija levih i desnih pokreta, kao i njihovo usaglašavanje za sposobnostima vida i sluha, nesumnjivo se puzanjem značajno razvijaju i poboljšavaju. 

Bodrite bebu u puzanju

Sada kada znamo koliko je puzanje važno za bebu, jasno je da roditelji u ovom poduhvatu treba da bodre i podrže bebu. Ovo ćete učiniti tako što ćete joj dati što više moguće vremena za upražnjavanje njene nove omiljene aktivnosti – puzanja. 

U sobi u kojoj beba provodi najviše vremena, pa samim tim u njoj najviše i puzi, treba da joj oslobodite što više prostora i pod za bebu učinite što prostranijim, bezbednijim, a obavezno i što čistijim!Pažljivo pratite kretanje bebe sve vreme dok ona puzi. Nema sumnje da će joj ova aktivnost pomoći u razvijanju mnogih sposobnosti i veština u budućnosti, a posmatranje bebe kako zadovoljno puzi svakako je jedan od najlepših trenutaka roditeljstva.