Search for content, post, videos

Kako se dete oseća nakon razvoda roditelja

Ako čitate ovaj članak onda je vrlo verovatno da ste roditelj koji je zabrinut za dete nakon svog razvoda ili ste mališan koji prolazi kroz ovaj težak period roditelja i želi saznati kako da što lakše prebrodi ovu situaciju.

U nastavku vam dajemo odgovore na nekoliko pitanja koja će vam otkriti kako da mališan prođe razvod roditelja što je manje moguće stresno.

Kako dete doživljava razvod roditelja

Mališani predosete da će se ovo desiti i pre nego što se njegovi roditelji razvedu. Svađa, dreka, vika, nepričanje, kontriranje samo su neki pokazatelji deci da među njihovim roditeljima nije sve u najboljem redu.

Ovakva situacija u kući prenosi se i na mališane – ne osećaju se toliko srećno koliko bi trebalo da se oseća jedno dete, zabrinuti su, potišteni, ne igra im se previše sa svojim drugarima i niz drugih faktora. Razni su simptomi, a svako dete ih pokazuje na svoj način.

Dokazano je da mnoga deca misle da im se roditelji razvode, jer su oni na neki način pogrešili – nisu slušali majku i oca, nisu radili domaći zadatak, bežali su iz škole i tako dalje, a stvarnost uglavnom nije takva. Roditelji se razdvajaju kad nestane međusobnog razumevanja i kad ne mogu zamisliti dalju budućnost sa svojim trenutnim partnerom.

Nekada prosto nećete znati kako da odreagujete, šta da kažete svom detetu, pa će biti najbolje da vidite koji je advokat za porodicno pravo u vašoj blizini. Možete ga pitati sve što vas zanima,  a sigurno je da će vam pružiti kvalitetne savete, koje možete primeniti, da biste se vi i vaše dete osećali bolje.

Starateljstvo nad detetom posle razvoda braka

Jedno od stresnijih pitanja koje detetu možete postaviti u ovom trenutku jeste: da li želiš da živiš sa mamom ili tatom? Svako dete podjednako voli oba roditelja i zato je mališanima najlakše da zaplaču kad ih ovo pita advokat ili neko drugi, jer se prosto ne mogu odlučiti.

Ko će preuzeti starateljstvo nad detetom treba da zajedno odluče oba roditelja. U ovome presudnu ulogu ima zdravstveno stanje roditelja, odnosno da li je majka ili otac psihički i fiizički sposoban da preuzme starateljstvo nad detetom, kao i od njihove finansijske situacije. Naime, ako majka možda ne radi ili nema pomoć trećih lica, onda će sud verovatno odlučiti da starateljstvom nad detetom preuzme otac. Postoje brojna pitanja na koja treba odgovoriti nakon razvoda, a u tome će vam najbolje pomoći advokat za porodicno pravo, kog takođe možete konsultovati pri prikupljanju dokumentacije za određeni slučaj koji vodite, a tiče se vašeg deteta.

Kako da detetu umanjite stres?

Roditelji svojim postupcima mogu da ublaže ili dodatno povećaju stres svojoj deci. Ističemo nekoliko strategija koje možete primeniti, kako bi vaš mališan što bolje podneo period vašeg razvoda:

  • Saslušajte svoje dete i pitajte ga šta zaista misli o celoj situaciji. Stavite mu do znanja da mislite o njemu i da su vam važna njegova osećanja, jer ćete ga tako ohrabriti
  • Shvatite njegova osećanja kao realna. Kada mu kažete da razumete što je tužan jer danima nije video tatu/mamu, time mu pokazujete da ga razumete i da je u redu što se tako oseća
  • Pitajte ga da li mu treba podrška. Izvedite ga u šetnju ili samo sednite zajedno i pričajte. Detetu će takođe prijati da razgovara telefonom sa svojim tatom ili svojom mamom, koju nije duže video.
  • Brinite o svom zdravlju, jer ćete tako moći i da brinete o svom mališanu. Razvod braka je prilično stresan period i tada je jako bitno da budete mentalno i fizički u formi, da biste se, između ostalog, i adekvatno brinuli o svom detetu.
  • Ako vam je trenutno teško da budete sami, potražite podršku. Možete otići kod psihologa, prijatelja ili nekog drugog, ko će vas saslušati i razumeti. Ovo je veoma bitno, jer kada ste vi u redu, i vaše dete će se osećati tako.