Search for content, post, videos

Kako izbeći prevare taksista i biti siguran?

U turisitičkim državama, a od skoro i u svim ostalim, etika je potpuno zakazala. Malo je načina preostalih da vas neko pređe na putovanju, ali načini na koji će to uraditi postaju sve kreativniji. U tome prednjače (divlji) taksisti koji će vas beskrupolozno, bez obzira na starosni i emotivni status, blago rečeno odrati ako ste imalo naivini. O tome kakve sve prevare taksista postoje, gde vas najlakše mogu prevariti i kako izbeći prevare taksista, pogledajte naše savete.

Dobro se informišite

I kada mislite da već znate sve fore, oni koji žele da vas prevare smišljaju nove načine kako da nasednete na njihove malverzacije.

Danas je neophodno valjano se informisati pre svakog putovanja. To i dalje ne znači da vas neće prevariti u nekoj zemlji,ali nije zgoreg izlistati sve forume, pročitati po koji aktuelni članak i obavezno pokušati da dođete do ličnih iskustava.

Razbibriga, pun kofer i opušten stav vas mogu uvaliti u neprilike, što je tužna vest za sve koji preferiraju spontanost. A i za sve ostale koji na putovanje idu da se odmore, ne spremni da se opterećuju i preračunavaju. To pogotovo važi za one koji planiraju putovanja u svom aranžmanu.

Prevare taksista u Beogradu sve češće

U Beogradu je i pored rigoroznih kontrola i drakonskih kazni, zabeležen porast divljaka koji na Trgu Republike i kod Kalemegdana kradu putnike legalnim vozilima. Poslednji zabeležen slučaj se desio kada su turisti prijavili taksistu koji je naplatio vožnju od Slavije do Beton hale skandaloznih 12.000 dinara! Komunalna policija tvrdi da je na terenu 24 sata i da daje sve od sebe. I pored toga, prijave turista sve češće.

Njihova nadležnost se ne odnosi na zaustavljanje vozila, već se isključivo ogleda u prijavama nelegalnih taksiranja. Prijavu dalje prenose Saobraćajnoj inspekciji koja takođe kuburi sa ljudskim resursima. Sa patriotske tačke gledišta, ovakve vesti mogu da naljute veliki broj privrednika koji kojom god delatnošću da se bave i teško mogu da neutrališu negativno iskustvo turista.

Kako da ne nasednete na prevaru?

Kako vam ne bi preselo putovanje koje bi obeležile prevare taksista neki od saveta su:

Ugovorite cenu pre započnete vožnje

Dogovorite se oko okvirne cene i ne idite dalje od najviše ponuđene. Iskusni taksisti u najvećem broju slučaja u potpunosti mogu da predvide cenu vožnje, zato ne nasedajte na nepredviđenosti.

Obratite pažnju na uključivanje taksimetra

Na početku vožnje obratite pažnju da je vozač upalio taksimetar i da na njemu piše 170 dinara. To je cena starta, koja je aktuelna u sve tri tarife.

Zakažite vožnju

Ovaj savet biste obavezno morali da primenite u slučaju da koristite taksi usluge od ili do aerodroma jer je u tom slučaju zabeležen najveći broj prevara. Kada je prevoz sa aerodroma u pitanju, raspitajte se o svim opcijama. Jedna od njih je iznajmljivanje vozila sa vozačem.  Na ovaj način unapred zakazujete vožnju, znate cenu na vreme i sigurni ste u kredibilitet šofera. Odnosi se kako na grupna tako i na pojedinačna putovanja. 

prevare taksista, ljudi na aerodromu

Komunicirajte sa udruženjem

Univerzalan savet bi bio da i pored svih detalja na koji treba da obratite pažnju, pozovete taksi udruženje za koje, iz ličnog ili bliskog iskustva, znate da je pouzdano. Obavezno zapamtite broj vozila i uđite isključivo u ono sa istim registarskim tablicama koje vam je navedeno. Vrlo često divlji taksisti prave krovne table koje su najsličnija popularnim taksi udruženjima.

Šta država planira da uradi?

Kako uopšte divlji taksisti opstaju na beogradskim ulicama, i dalje je misterija. Godinama je ova tema aktuelna, kazne su strože, ali i dalje nema puno pomaka. I prema poslednjim podacima čak je zabeležen porast divljih taksista na ulicama Beograda. Glavni problem je što se krovna tabla i registarska tablica lako falšira i ne postoji vizuelna razlika između lažnih i ovlašćenih taksista. Prema zakonu, po zaustavljanju i registrovanju ilegalnih vozila, kazna je od 10 do 30 dana isključivanje vozila.

Po ponovljenom prekršaju se oduzimaju tablice i saobraćajna dozvola, a kazne prekršajnog postupka iznose od 100.000 do 300.000 dinara. U ovoj godini je oduzeto dva vozila, dok su otkrivena i tri vozila iz drugih gradova. Jedan od predloga je da se u udruženje gradskog taksija ulazi sa kupljenom licencom, a da po kršenju pravila ona bude oduzeta.