Jedna od najvažnijih životnih lekcija kojoj se nedovoljno posvećujemo

0
70
Jedna od najvažnijih životnih lekcija kojoj se nedovoljno posvećujemo
lekcija
zivotna lekcija

Svaki dan života je nova lekcija i iskustvo, osim ako živite u Kanadi – tamo je Dan Mrmota. Sve je više onih koji podučavaju ljude kako do  uspeha, zen stanja, opšte sreće i blagostanja. No, lekcije koje dobijate, od ljudi koji su ustvari slični svima nama sa manje više jednakim problemima, imaju kratak efekat.

Za mene je oduvek bilo ključno da naučim kako da ne gubim vreme i živce na ljude koji su totalno nebitni u mom životu.

Odatle sam shvatila da to nije samo ušteda vremena i pošteda nervnog sistema, već se i ta utrošena energija može usmeriti na daleko važnije stvari u životu. Jer bilo je dana kada sam skoro pa doslovno umirala od mentalne sepse izazvane kontaktom i komunikacijom sa pre svega zlonamernim, a onda i ograničenim ljudima. Vrlo opasna kombinacija

Tehnika koja je pretpostavljam univerzalna, a nisam je savladala na nekoj od edukacija, “Pravilo 10 minuta”. Jako je važno obuzdati sebe u tom vremenskom periodu. Koliko tih deset minuta mogu da budu dugi, znaju oni uzavrelog temperamenta. Takav temperament iza sebe krije ogromnu energiju, koja ako se ispolji u vidu besa, sagori u jednoj minuti. Kada čovek ovlada sobom, počne da raspolaže svom tom snagom. Na taj način je mnogo sigurnije da ćete sačuvati svoj integritet i doći do svojih ciljeva.

Ima, nažalost onih, koji bi mogli umesto hrane da kao pogonsku energiju svog života, koriste upravo vaše reakcije.

Ako se uhvatimo u koštac sa takvim ljudima, sasvim je izvesno da ćemo dan završiti iznureni i nezadovoljni. A kada se veže nekoliko takvih dana ili nedelja, nezamislivo je koliko smo mogli pametnijih stvari uraditi da smo samo obratili pažnju na svoje reakcije.

Lakše je svakako obuzdati se u virtuelnom svetu, gde se danas i odvija veći deo komunikacije, tu je najprimenljivija ova tehnika. Za vampire uživo, brojati do 60, pretvarati se da niste čuli, da vežete pertle ili da dešifrujete račun za struju. Divan je osećaj ne nasesti na provokaciju. Ostati u komadu i mirno, u kompletu sa svojim neoštećenim živcima, nastaviti dalje. Jer svaki put, kada se uhvatite u koštac ili raspravu sa ograničenim ljudima, poklanjate im pnaj zdravi deo sebe koji se nikada ne može regenerisati. NEURONE. Ovo je bila jedna od najznačajnijih lekcija mog života. Danas se pitam šta bi bilo, da sam ovo shvatila pre bar jedne decenije.