Izjave koje se pamte, čuvena Evita Peron

0
71
Izjave koje se pamte
evita peron
evita peron

Evita Peron (Maria Eva Duarte de Peron) – jedna od najpoznatijih žena u dosadašnjoj istoriji, koja je zahvaljujući braku sa argentinskim predsednikom Juan Peron-om imala priliku da se sredinom prošlog veka javno oglašava.

Svoj turbulentni život počela je i završila u Argentini. Živela je svega 33 godine. Umrla je nakon kandidature za potpredsednicu Argentine. Bolovala je od raka. Huan i Eva bili su sjajan par i oboje su se borili za više ciljeve.

Evita Peron je rasla u veoma oskudnim uslovima, pa je simpatisala radničku klasu. Zalagala se za ravnopravnost žena. Bila je osrednja glumica ali neprikosnoveni borac. Neke od njenih izjava i danas su mnogima inspiracija:

“Senke ne mogu da vide sebe u osunčanom ogledalu.”

“Tražila sam više prava za žene, jer ja znam kroz šta sve one mogu da prolaze.”

“Znam da kao i svaka žena na svetu, imam mnogo više snage nego što je očigledno.”

“Ja sam svoja, pripadam samo sebi.”

“U Vladi Argentine jedna glumica je dovoljna.”

“Kada bogati razmišljaju o siromašnima, te misli su siromašne.”

“Bez fantazije nemoguće je bilo šta da se postigne.”

“Vreme je moj najveći neprijatelj.”

“Moj najveći strah u životu je da ću biti zaboravljena.”

“Vratiću se i biće me milion.”

“Znam oligarhe i mogla bih da ih gricnem i pregrizem kao šargarepu ili kupus.”

Bila je veoma kivna na sistem koji izrabljuje ljude i na taj način čini bogate još bogatijim. Problem je za nju bio kratak život. Postigla bi sigurno mnogo više. I danas je u Argentini duhovni vođa obespravljenih i žena. Poslednje godine svog života posvetila je svom narodu i mužu. Uvek je isticala ljubav kao najveću vrednost života. Huan je strastveno podržavao njen aktivizam. U svojim memoarima je napisao da je želeo da od Evite stvori “drugo ja”. Kada je umirala najteže joj je padalo što nije uspela da ispuni svoju ulogu spasiteljke najslabijih.

Jedno je sigurno – da neće biti zaboravljena!