Evo zašto austrijska policija ženama u Beču deli džepne alarme

0
68
Evo zašto austrijska policija ženama u Beču deli džepne alarme
alarme
interesovanje za dzepne alarme

Kako bi žene zaštitili od mogućeg uznemiravanja, za doček Nove godine u Beču austrijska policija će im deliti glasne džepne alarme.

Razlog tome je uznemiravanje žena tokom prošlogodišnje noći u nemačkim gradovima. Naime, nekoliko stotina muškaraca napalo je žene u Kelnu te ih seksualno uznemiravalo i pokralo. Slično je bilo zabeleženo takođe u Hamburgu i Štutgartu.

Kako piše Associated Press, ovi uređaji biće podeljeni na ulazima u bečku “Novogodišnju stazu” (Sylvesterpfad). Takva mera opreza je potrebna budući da ova manifestacija svake godine privlači stotine hiljada ljudi. Rekao je glasnogovornik austrijskog ministarstva unutrašnjih poslova Karl-Heinc Grundbek.

Osećaj nesigurnosti kod ljudi je pojačan.  Iz tog razloga, The Local piše, kako se u Beču i pokrajini Steiermark i do četiri puta više izdaju dozvole za nošenje oružja.

Ranijih godina, broj izdatih dozvola za nošenje oružja nije imao gotovo nikakve oscilacije na godišnjem nivou. Takođe, raste broj i prodanih suzavaca, šokera ili lažnih pištolja.

No, čini se kako je ipak najbolja opcija nošenje džepnog alarma. Njega je preporučila i Angelika Breser iz bečke 24-satne linije pomoći ženama (Frauennotruf). Cena džepnog alarma je oko 10 dolara. Kad se upali, emituje 130 decibela glasan alarm koji će zasigurno privući pažnju prolaznika, a samim tim i oterati napadača.

Izvor: Lola.com