Velikani koji su nas zauvek napustili u 2016.-oj

0
62
Velikani koji su nas zauvek napustili u 2016.-oj
velikani koji su nas zauvek napustili
velikani koji su nas zauvek napustili

Svake sekunde na planeti se rodi pet ljudi, a umre dvoje. Svako od novorođenih može postati novi Nikola Tesla, Pele ili Mileva Marić Ajnštajn. Isto tako, svako od preminulih može biti poznat ili potpuno nepoznat javnosti. Tek, smrt je izvesnost za sve nas, a mi se ovde podsećamo koji velikani, domaći i strani, su nas napustili u 2016.-oj godini. Ova planeta, kao ni naši životi, sigurno ne bi bili isti da se nisu rodili i zato im na ovaj način odajemo poštu i zahvaljujemo za sve što su nam podarili.

David Bowie

Čuveni Ziggy Stardust, muzičar bez čijih pesama umetnička scena ne bi izgledala ovako kako izgleda. Svestrani artist dvobojnih očiju, glumac, pisac, muzičar, suprug i otac. Inovativni pristup muzici i vizelnom preformansu su učinili da njegovi albumi budu jedni od najprodavanijih na svetu. Hvala mu za sve pesme i odevne kombinacije u kojima smo uživali.

Leonard Cohen

Unikatna boja glasa, recitovanje uz pratnju muzike, pregršt koncerata i nota od kojih svako zna bar po neku. Autor nekih od najdirljivijih pesama, muzičar kog je bilo zadovoljstvo slušati i pisac čije je knjige bilo uživanje čitati.

Marinko Madžgalj

Jedan od najtalentovanijih glumaca svoje generacije, svestrana umetnička duša koja je obarala sa nogu i glumom i pesmom. Multitalentovani umetnik koji je ostavio neizbrisiv trag u srpskoj kinematografiji i teatru, iako je veoma kratko stvarao. Sudeći po talentu, ni tri života mu ne bi bila dovoljna da pokaže sve što je umeo.

Dragan Nikolić

Bard srpskog glumišta, umetnik čije smo likove i replike znali napamet. Od Prleta preko Popaja, do Igle i Pevca, Dragan Nikolić se zaslužno priključio bifeu zvezda. Dobitnik priznanja za najboljeg glumaca na Pulskom festivalu i nagrade Pavle Vujisić za životno delo.

Milorad Mandić Manda

Nadamo se da nas i sad gleda S one strane duge. Onaj ko se nijednom nije zaljubiška, sigurno pamti njegove role na filmskom platnu, televizijskim ekranima i u pozorištu. Upravnik pozorišta Boško Buha, ostavio neizbrisiv trag na glumačkom nebu.

Velimir Bata Živojinivić

Poznat i van granica naše zemlje, glumačka veličina koju ste sa lakoćom gledali na platnu. Bilo da je ulozi Valtera ili Aranđela Golubovića, Bata Živojinović je blago u čijem sjaju smo uživali. Jedan od rodonačelnika crnog talasa u srpskoj kinematografiji, u karijeri je odigrao preko 400 televizijskih i filmskih uloga.

Umberto Eko

Italijanski pisac, filozof, sociolog i istoričar, čovek koji je promenio vidike mnogima. Ekranizacija njegovog romana Ime ruže je u potpunosti promenila gledište na katoličku crkvu, a njemu obezbedila mesto na zvezdanom nebu.

Lola Novaković

Velikani muzičke scene Jugoslavije se ne mogu ni zamisliti bez pomena imena Lole Novaković. Predstavljala je Jugoslaviju na takmičenju za pesmu Evrovozije, gde je osvojila četvrto mesto.

Donka Špiček

I njeno čuveno Laku noć, deco. Idejni tvorac manifestacije Radost Evrope, urednik redakcije za decu i mlade RTS-a. Operativni direktor pozorišta Boško Buha koja je u saradnji sa Dečjim kulturnim centrom, posle 20 godina pauze, obnovila muzički festival Dečije beogradsko proleće. Hvala ti, Donka, na prepoznatljivom glasu koji je bolje od bilo kog časovnika označavao 19:20.

Prince

Veličine muzičkog sveta su ostali bez još jednog saborca. Autentična muzička figura, sjajan performans majstor, čovek neverovatne boje glasa i upečatljivog stasa. Virtuoz na gitari, autor i producent. Osvojio je nekoliko Gremi nagrada, Zlatni globus i nagradu Akademije za film Purple rain.

Esma Redžepova

Divnom biću smo imali priliku da budemo savremenici. Plemenita duša, dama neverovatnih vokalnih sposobnosti. Humanitarac i majka, “gromada” koja je na najbolji mogući način promovisala romsku muziku. 1976. godine je zvanično dobila titulu kraljice romske muzike.

Milka Canić

Supervizor jednog od najdugovečnijih kvizova na našim prostorima. Jedno vreme je predavala srpski jezik u prištinskoj gimnaziji, Vojnoj gimnaziji u Beogradu i u XV beogradskoj gimnaziji. Njeno čuveno Dobro veče će nam nedostajati.

Jadranka Stojaković

Jugoslovenski umetnik sa nebrojeno mnogo talenata. Najbolje je umela da otpeva stihove Duška Trifunovića, virtuoz na žičanim instrumentima, kompozitor, tekstopisac i slikar. zavidnu karijeru ostvarila je u Japanu, pišući haiku poeziju uz koju je komponovala i muzičku pratnju.