Search for content, post, videos

Etiketiranje ljudi od strane Crvenog Krsta u svrhu “prosvetljenja” dece

test

Pročitajte test Crvenog Krsta na datoj fotografiji…Malo ko će ostati na svom mestu, od neverovatnog zadatka i još goreg etiketiranja ljudi.

Zamislite da ste u vozu na sedmodnevnom putovanju. Dobili ste spisak svih potencijalnih putnika sa kog treba da izaberete tri osobe s kojima biste putovali i tri koje ne biste želeli u svom kupeu. Tako izgleda standarnda radionica Crvenog krsta na kojoj osnovci uče o stereotipima, toleranciji i uvažavanju razlika, jer se na spisku potencijalnih putnika nalaze pripadnici marginalizovanih grupa. Međutim, upravo zbog ovog testa je došlo do mini skandala u jednoj osnovnoj školi u Beogradu.

Sama radionica se zove “Balkan ekspres” i predviđena je za učenike starijih razreda. Međutim, u OŠ “Ivo Andrić” u Rakovici “testovi” su se našli na stolovima trećaka. Kada su videli kakav su zadatak dobili njihovi mališni, roditelji su se pobunili smatrajući ga neprimerenim za taj uzrast. Ubrzo je fotografija upitnika počela da kruži društvenim mrežama, a kako odgovorni objašnjavaju, u pitanju je nenamerni propust zbog kog se svima izvinjavaju.

test crvenog krsta

test crvenog krsta

– Nakon što smo kontaktirali sa učiteljicama, saradnicima i našim volonterima-edukatorima došli smo do saznanja da je trebalo da se realizuje radionica “Reči mogu da zabole”, koja je i predviđena za uzrast od 8 do 11 godina, ali da je naš edukator greškom uzeo pripremljeni materijal za drugi uzrast za drugu školu i obradio ga s mlađim učenicima – navodi sekretarka Crvenog krsta Jovana Duka u dopisu koji je prosleđen svim roditeljima, a koji je direktor škole prosledio našoj radakciji.

Roditeljima je uz izvinjenje stiglo i detaljno objašnjenje kako je do njega došlo. Izjavio je direktor škole Milan Pašić. Pritom ukazujući da i pored pogrešne radionice edukator deci nije promovisao pogrešne vrednosti.

– Učiteljica je bila na času dok je edukator držao radionicu. Rekla je da on nijednog trenutka nije ništa negativno rekao. Kao i da nije određene grupacije promovisao kao poželjne, već je govorio o diskriminaciji – objašnjava Pašić.

Radionice je osmišljavao tim pedaga, neuropsihijatra, psihologa, socijalnih radnika i stručna služba Crvenog krsta Srbije.

One se sprovode u grupama od po 25 učenika.  Kroz 10 radionica obrađuju teme tolerancije, nenasilne komunikacije, rodne ravnopravnosti i dečjih prava, a cilj je smanjenje vršnjačkog nasilja i podizanje samopouzdanja učenika i osećaja pripadnosti grupi. Sve je to deo projekta “Promocija humanih vrednosti”, koja je za 11 godina odražana u više od 70 gradova i opština.

Izvor: Noizz.rs