Kako da selidba u veliki grad prođe bez stresa?

0
62
Kako da selidba u veliki grad prođe bez stresa?

Sve je više ljudi koji se sele iz manjih gradova u veće, a pogotovo u prestonicu. Po popularnosti nesumnjivo prednjače stanovi, naročito kada je reč o velikim gradovima.

Cene stanova su danas veće nego ikad, a stambeni objekti najskuplji su u Beogradu. Ukoliko ste se upustili u avanturu promene mesta prebivališta, a kao svoje odredište izabrali Beograd, jasno vam je o čemu govorimo.

Međutim, ako je već potraga za stanom bila duga i naporna, to ne mora biti i selidba. U nastavku teksta skrenućemo vam pažnju na nekoliko stvari o kojima morate misliti kako bi vaša selidba prošla glatko i bez stresa.

Dobro isplaniran put do novog stana olakšava selidbu

Beograđanima je lako, čini se da ceo Beograd drže u malom prstu i da im selidba sa jednog kraja grada na drugi ne predstavlja nikakav problem. Međutim, šta raditi kada se u glavni grad selite iz unutrašnjosti, a njegove ulice vam nisu dovoljno poznate?

Na primer, ako se selite na Voždovac, Zvezdaru ili na Karaburmu, može vam biti komplikovano i stresno da sami nađete put do svog novog komšiluka, pogotovo ako se zadesi da u Beograd stignete za vreme špica.

Zato za ovaj zadatak možete unajmiti profesionalnu agenciju koja će vam u velikoj meri olakšati posao. Danas postoji veliki broj agencija koje se bave selidbama na teritoriji cele Srbije, a koje osim prevoza stvari nude i usluge pakovanja, utovara i istovara.

Međutim, ukoliko ipak želite da se organizujete samostalno, predlažemo vam da prilikom svake posete vašem budućem stanu dobro zapamtite put do vašeg novog naselja. Sigurno ćete pre nego što se odlučite za njega otići do tamo bar 3 puta: da ga vidite prvi put, da ga ponovo pogledate kako biste doneli konačnu odluku, i na kraju da potpišete ugovor.

Zato prilikom svakog odlaska dobro osmotrite okolinu, naučite put i obratite pažnju na količinu saobraćaja u određeno doba dana, jer vam to u velikoj meri može olakšati proces selidbe.

Za uspešnu selidbu, prvo sredite unutrašnjost stana

Pre nego što prenesete sve stvari u svoj novi dom, prvo se pobrinite za unutrašnjost stana. Mnogo je lakše renovirati i urediti stan kada je on prazan.

Sigurno vam je dobro poznato koliko muke zadaje krečenje zidova u punom stanu. Potrebno je skupiti sav nameštaj i stvari iz sobe na gomilu, a zatim ih zaštiti folijom. Kada se krečenje završi ponovo dolazi rasklanjanje svih tih stvari i njihovo vraćanje na mesto.

Ukoliko želite ovo da izbegnete, postupite mudro i sredite stan pre selidbe. Tako ćete uštedeti i vreme i energiju, a užitak raspakivanja stvari i dekorisanja prostora biće veći u sveže uređenom stanu.

Optimizujte pakovanje stvari radi što lakše selidbe

Pametno pakovanje stvari umnogome olakšava selidbu. Ukoliko promišljeno spakujete svoje stvari, brže i lakše ćete ih raspakovati kada stignete na odredište. U nastavku teksta sledi par trikova kako da to i postignete.

Prvo počnite sa pakovanjem sitnica koje ćete poslednje raspakivati. Dakle, krenite od dekoracija koja će biti poslednji detalj koji ćete uneti u svoj novi dom. Sve ostale stvari pakujte u kutije po sobama, jer će vam tako biti najlakše da se snađete prilikom raspakivanja. Nameštaj spakujte poslednji, jer ćete njega prvog i iznetiti iz vozila i uneti u stan.

Obeležite sve kutije i pobrinite se da lomljive stvari dobro zaštitite tokom pakovanja. To možete uraditi tako što ćete ih spakovati zajedno sa tkaninama poput peškira, posteljine ili odeće. Na taj način štedite prostor, a i svoj budžet i prirodu, jer nećete potrošiti sirovine i novac na zaštitne folije.

Još jedan način da optimizujete pakovanje jeste da, umesto da sve stvari pakujete u kutije, prvo iskoristite kofere, torbe i rance koje posedujete. Ukoliko u tročlanoj porodici svaki član ima po dva kofera, bar jednu putnu torbu i par rančeva, možete da zamislite koliko je to ušteđenih kutija.

Na ovaj način takođe štedite novac i resurse, a i nakon selidbe imaćete manje otpada kojeg ćete morati da se rešite.

Kako obaviti selidbu uz nedostatak vremena?

Bilo da je to zbog neostatka vremena ili zato što ne posedujete dovoljno veliko vozilo kojim ćete sve svoje stvari preneti iz jednog puta, može se desiti da ćete svoju selidbu morati da obavite u delovima.

U tom slučaju, potrebno je još bolje se organizovati prilikom pakovanja, a formula je sledeća: prvo pakujte i odnosite stvari koje vam neće biti potrebne za to kratko vreme koje ćete do kraja provesti u svom starom stanu. Na posletku dolaze najbitnije stvari, koje će zajedno sa vama otići na svoje odredište u poslednjoj turi.

Dakle, puno je toga na šta treba obratiti pažnju prilikom selidbe, a odlazak u veći i dalji grad ne olakšava situaciju. Međutim, proces selidbe ne mora biti stresan i komplikovan. Nadamo se da smo ovim tekstom to i uspeli da vam pokažemo.