Čokoladni kolač je nešto što će vaši gosti i ukućani uvek rado prihvatiti. Čokolada, kao nenadmašna i suverena vladarka među dezertima, vadi i popravlja sve kombinacije. Mi vam nudimo sjajan i veoma jednostavan recept za čokoladni kolač. Imajte na umu da je veoma kremast i jak pa će svi sladokusci definitivno uživati u njemu.
Čokoladni kolač sa malinama
Kora
– 4 jaja;
– 3 kašike šećera;
– 4 kašike brašna;
– 200 gr maslaca;
– 100 gr čokolade;
– prašak za pecivo;
Umutiti žumance sa šećerom i otopiti maslac sa čokoladom pa ih spojiti. Dodati brašno i prašak za pecivo. Posebno umutiti sneg od belanaca i umešati u smesu lagano, varjačom. Premazati okruglu tepsiju (prečnika 32 cm) maslacem i sipati smesu da se peče na 180C, oko 15-20 minuta. Kora je pečena kada počne da se odvaja od zidova tepsije. Vruću koru preliti sa 3 dcl vrućeg mleka.
Fil
1 litar slatke pavlake prokuvati sa 400 gr čokolade na laganoj vatri, uz povremeno mešanje. Po želji možete dodati i 2 kašike šećera, ukoliko koristite čokoladu sa 70 % kakaa. Kad se čokolada u potpunosti otopi i kada fil bude kompaktan (bez grudvica) to je znak da je gotovo. Preko kore koja je upila mleko poređati oko 400 gr malina (svežih ili smrznutih) i na kraju sve preliti filom. Ostaviti kolač na sobnoj temperaturi da se ohladi pa ga tek onda ubaciti u frižider. Najbolje je jesti ga posle noći provedene na hladnom. Ova količina sastojaka je dovoljna za 12-16 komada kolača. Umesto malina možete staviti neko drugo (bobičavo) voće. Prijatno.