Search for content, post, videos

Sinastrija- uporedni horoskop za postizanje harmonije

sinastrija
Detaljnim poređenjem horoskopa dvoje ljudi možemo da utvrdimo stepen usklađivanja među njima. Takođe se vidi i vrsta prilagođavanja koja će biti potrebna svakom od njih da bi se dostigao pravi harmoničan odnos. Poređenje horoskopa je još poznatije kao sinastrija. Reč je došla od grčkog prefiksa Syn, koji znači uzajamno spajanje, i reči Astron, koji znači zvezda (Syn + Astron).
Astrologija i astrolozi tvrde da svi imamo potencijala u sebi da stvorimo harmoničan odnos. Ali najpre moramo stvoriti sklad u nama samima, da bi tek onda bili sposobni da živimo u harmoniji sa drugima. Neke ljude unutrašnji nesklad toliko razdire i uništava da se postavlja pitanje da li ta osoba može da ostvari odnos sa nekim. Ta osoba može započeti vezu, ali često ne može da izdrži u toj vezi – nije spremna da pravi kompromise!
Oštrouman i iskusan astrolog prvo će proučiti natalnu kartu pojedinca, da vidi ličnu sposobnost osobe za stvaranje sklada oko sebe. Tek onda će poklopiti natalne karte i raditi na uporednom horoskopu.
Planeta koja nam govori o tome koliko smo sposobni da stvorimo sklad i harmoniju je Venera, koja vlada Bikom i Vagom. Venera je vrlo bitna kada je sinastrija u pitanju jer nam daje uvid o tome koliko je neko sposoban da stvori i održi sklad. Bitna je kako u muškom tako i u ženskom horoskopu. Ipak se malo više odnosi na ženski horoskop. Između ostalog Venera govori o ženskom principu kod osobe. To je naročito važno kada je u pitanju natal ženske osobe.

Kod žena ova planeta govori o njenoj ženstvenosti, ženskoj ulozi koju će imati u životu. U horoskopu muškarca govori o tipu žene koji ga privlači i konceptu njegove idealne ženstvenosti, na fizičkom nivou.

sinastrija

sinastrija

Venera je povezana sa našim osećajem za vrednost. Ona ukazuje na ono što volimo da dobijemo, šta očekujemo da dobijemo od drugih. Na primer, neko ko ima Veneru u Raku voli i vrednuje porodicu na prvom mestu i jako mu je bitan sklad u krugu porodice. Sa druge strane, neko ko ima Veneru u Biku biće sklon da ceni stabilnost i sigurnost u svemu. Ovakva osoba traži sklad u odnosima sa ljudima oko sebe i tako pruža sebe na stabilan način.
Ukoliko je Venera izložena lošim aspektima u natalu onda imamo osobu koja će imati poteškoća u stvaranju harmonije zbog nedovoljne volje da se potrudi. Onda dolazi do napetosti i nervoze u odnosima sa drugima, što se reflektuje i u uporednom horoskopu.
Ako je pak Venera dobro postavljena i ima dobre aspekte u natalu, onda vidimo osobu koja je sposobna da napravi sklad. To je osoba koja je u stanju da se prilagođava. Osoba koja zbog ljubavi i vrednosti koju vidi u partneru ume da se menja i čini kompromise.
Sinastrija dalje zahteva analizu sedmog polja koje govori o tome kakvog ćemo partnera privući.

Sedmo polje u horoskopu predstavlja ono što bismo mogli da nazovemo “NE – JA”.

Planete u sedmoj kući ili znak u kom se nalazi vrh sedmog polja govore o kvalitetima koje ili ne posedujemo u dovoljnoj meri ili smo skloni da se pretvaramo da ih ne posedujemo.
U smislu pokušaja da nadoknadimo nešto takvo mi uvek tragamo za onima koji će nas ohrabriti ili izazvati da razvijemo te kvalitete u većoj meri. Na primer, ako je neko u podznaku Rak, a sedmo polje mu je u znaku Jarca i u njemu se nalazi Saturn to ukazuje da osoba teži da nađe partnera koji će probuditi sve osobine Jarca ili ono što označava Saturn kao kvalitet. A to je osećaj ograničenosti, da je natera da se bolje organizuje i disciplinuje i tako razvije osećaj odgovornosti i zrelosti.
Kad osoba ima vrh sedmog polja u znaku Raka ili Mesec u sedmom polju onda je to osoba koja traži od partnera da pokrene njegovu osećajnu stranu, da razvije svoju saosećajnost, empatiju, kao i sklonost da zaštiti i pruži podršku i ljubav.

Sinastrija je veoma kompleksna oblast astrologije koja nam daje uvid u podudaranje osoba i njihove usklađenosti.

sinastrija ukazuje na usklađenost

sinastrija ukazuje na usklađenost

Vrednost sinastrije leži u tome što ona može vrlo lako i jasno da odredi koja područja su skladna i gde se pokreće pozitivna energija u odnosu. Takođe, sinastrija će pokazati koja su to područja i oblasti gde će se partneri najmanje slagati.
Kada se radi uporedni horoskop (kako se popularno naziva), postoji više koraka koji se moraju preći da bi se uradila dobra i temeljna analiza. Astrolog  na sebe preuzima veliku odgovornost kad pristane da izrekne sud o stepenu usklađenosti među partnerima. Zadatak astrologije jeste da pruži što jasnije i preciznije jake tačke i slabosti njihovog odnosa.
Najbitnije planete koje se posmatraju u sinastriji jesu lične planete i njihov odnos sa drugim planetama. Lične planete su Sunce, Mesec, Merkur, Venera i Mars. Kad ličnu planetu dotakne ili aspektuje transcendentalna planeta, onda dolazi do odnosa koji doživljavamo kao fatalan ili sudbinski. Takve planete su Uran, Neptun i Pluton, a naročito se snažno oslikava konjukcija lične planete sa nekom od pomenutih planeta. Nije retko da se nama učini kao velika fasciniranost tom osobom i tim odnosom. Ali već u sledećem trenutku osećamo da dolazi do problema u komunikaciji i uopšte u odnosu.

Kada imate dilemu o budućnosti odnosa sa partnerom, dobro je potražiti da vam neko uradi detaljan uporedni horoskop.

Takođe, vrlo dobro funkcioniše i upoređivanje koje se odnosi na sledeće vrste odnosa:  porodični, poslovni, prijateljski. Razvijena je i oblast sinastrije upoređivanje horoskopa roditelja i dece što može vrlo jasno, detaljno i jednostavno opisati pomenuti odnos. Sinastrija vam može pomoći ukoliko vas interesuje ljubav. Ali vam može pomoći i ukoliko ste roditelj, da biste doznali više o vašem odnosu sa detetom.
Autor: astrolog Nena Janković