Kako žena da nauči da pije u skladu sa krštenicom?

0
67
Kako žena da nauči da pije u skladu sa krštenicom?

Ne mogu da verujem koliko brzo ljudi stare, koliko sve teže i teže podnose alkohol. Nekada sam bez po muke litar Pelinkovca mogla sasuti  (nije da se baš ponosim). A sad se napijem od dve dunje , dve medovače i alkoholnog isparenja koja ispuštaju ovi što loču oko mene. Te se zapitah kako žena u godinama da nauči da pije u skladu sa krštenicom?

Neobavezna pijanka, ničim izazvana, meni je to ok.  Dva brata, jedna snaja, suprug  i moja malenkost. Ups i dvoje maloletne dece koja vilene po kući (oni ne piju, ali se uglavnom ponašaju kao da su na pivu). Oni inače uvek vilene, ali kad neko dođe u posetu, tad kao da su se za ručak bunika najeli i sedeli na pundravcima, skroz pošuntave. Vladan ubacio u petu , oterao decu na spavanje i priseća se svojih seksualnih dogodovština, kao da ja nisam prisutna.

Meni je svejedno, sve dok neko ne traži da ja pričam o svojim…

Braća slušaju i samo sipaju… Snajka je ok raspoložena i bez da pije, mada svaka dva minuta prevrne očima, opominje supruga da je vreme da pođu kući i zvecka ključevima od kola. Mlađi brat zakovrnuo okicama, ali za njega se ne sekiram jer je on utreniran…

Situacija dan posle… Uredno sam ignorisala sat u 07:15, otišla na posao s malim zakašnjenjem, popila 27 kafa i kljucala za računarom…

Simptome mamurluka imam, ali ne sve. Glavobolja, mučnina, jaka žeđ, gorušica, malaksalost i onaj osećaj u ustima koji ni Kaladont ni Listerin cool mint ne mogu “oprati”…

Razume se, najsigurniji način da do mamurluka ne dođe je da se ne pije.

A ako se ne možemo toga pridržavati, ne treba mnogo piti! Vidi, logike…

kako zena da pije u skladu sa krstenicom?
kako zena da pije u skladu sa krstenicom?

I ja malko istraživala po netu i došla do nekoliko saveta koji će vam oči otvoriti i naučiti vas kako da pametno pijete:

– Pre nego što krenete da pijete, najedite se neke masne hrane koja će vam sačuvati sluzokužu želuca od iritacije. Znači, sitno slaninice, 300 grama čvaraka, 200 grama kulena i jedan burek s mesom. I pijanka može početi.

– Čaša mleka ima pozitivan efekat, jer smanjuje brzinu resorpcije alkohola (upijanje alkohola u organizam). Mislim da ću ovo pod 2. preskočiti jer Mica Mlekarica i šljivovica deluju kao nespojivi spoj.

– Ne mešajte pića! Ako ste u kućnoj varijanti, to možda nije lako izvodljivo. Pola litre šljive, skoro puna dunja, skoro pa prazna crnogorska loza… da se ne baci. Ipak, potrudite se da ne mešate.

– Nikako da se ne pije naglo, već postepeno. Pijuckajte svoje piće. Pravite razmak između dva poseganja za čašom. Ispijanje na eks, što je u modi na žurkama, samo ubrzava opijanje. Ja niti sam u modi , niti opstruiram  po žurkama, ali nekako kad pijem preferiram tu metodu koju bih ja nazvala metoda “sučešće” (više mi pristaje).

– Važno je jesti više puta tokom noći (važi i za one koje loču i danju) a ne samo piti! Između dva gutljaja pića pojedite nešto. Videćete kako ćete se sutradan mnogo bolje osećati.

– Posle alkoholnog pića popiti čašu vode ili negaziranog soka. Ovom merom ćete sprečiti isušivanje organizma i neželjene posledice koje se zbog toga javljaju tokom mamurluka. Sa popijenom vodom nadoknađujemo onu tečnost u organizmu koju gubimo zbog konzumiranja alkohola. Gazirane sokove treba izbegavati, jer ubrzavaju resorpciju alkohola u krv.

– Posle slavlja, preporučljivo je prošetati i popiti čašu vode ili voćni sok sa puno C vitamina. Ču prošetati, ja ove moje jedva motkom poterala oko dvojke, nije mi bilo da korzoa.

Ove gore navedene savete iz priručnika “s kojim predznanjem ideš u kafanu” svi uglavnom poznaju, ali ih se retko pridržavaju. Ja ću sledeći put sve po instrukcijama, a onda baj, baj mamurluku! Jer ipak sam ja žena u godinama koja je “alergična” na alkohol. Reče ona i svi umreše od smeha! Odo, iskipe mi kafa…

Autor: Jasmina Jovičić

Izvor: LaBella Life