Učionica ili online kursevi, šta je korisnije za sticanje znanja?

0
89
Učionica ili online kursevi

Online ili uživo pitanje je sad?

online ili uzivo
online ili uzivo

Poslednjih godina, društvene aktivnosti su se u mnogome preselile na internet. A šta je sa obrazovanjem?

Već više od decenije moguće je dobiti razne dezignacije na online univerzitetima, ipak postavlja se pitanje koliko je to kvalitetno i zaista korisno. Većina ljudi i dalje smatra da je učenje “uživo” tj. u prostorijama za predavačem mnogo korisnije i praktičnije.

Urađena anketa na univerzitetu Oxford, o tome da li studenti radije pohađaju časove uživo iii online, pokazala je znatnu prednost na sticanje znanja unutar amfiteatra tj. učionice. Ono što su studenti istakli kao prednost učenja uz predavača je na prvom mestu interakcija. Svakako jedan od najvažnijih aspekata sticanja znanja. Kada ispred sebe imate nekoga ko vam prenosi znanje uvek ste u situaciji da postavite pitanja. Na taj način ste u mogućnosti da razrešite i svoje najmanje dileme.

Online kursevi mogu da budu korisni za one koji su dublje u materiji i neohodni su im samo dodatni podaci kako bi zaokružili svoje već napredno znanje. Online putem možete doći do korisnih informacija, koje nažalost vrlo često bivaju nepotpune ili nejasne do kraja.

Takođe prilikom interakcije sa predavačem i polaznicima, ukoliko imate neku svoju ideju – možete da je podelite sa drugima.

Na taj način odmah dobijete povratnu informaciju o tome koliko je ideja zanimljiva i dobra. To se zove na pravi način iskoristiti potencijal predavanja uživo. Na kraju predavanja u učionici, vi ste zasigurno opremljeni neophodnim znanjem, jer predavači neće sebi dozvoliti lošu reputaciju. Oni koji pak sebi to dozvole, neće se dugo zadržati u sferi edukacije. Kao što ne možete naučiti kako se skače iz aviona online, tako je i sa većinom prenošenja drugih znanja.

Osim toga, ništa manje važna stvar je to, da u učionici zaista upoznajete ljude iz vaše potencijalne branše. Tako ostvarujete stvarni kontakt koji može biti važan za vaše dalje poslovanje. Online industrija koliko god bila bazirana radom ispred ekrana, kontakti su i dalje veoma bitni. Važne informacije koje kruže internet zajednicom veoma često su kanalisane “od usta do usta”.

Na kraju, lepo je upoznati ljude koji se interesuju za iste stvari kao i vi. To se takođe ubraja u prednosti.