Soft skills – neophodne veštine za život u novom dobu

0
109
Soft skills - neophodne veštine za život u novom dobu

Termin soft skills nije nov u svetskoj ekonomiji, ali je na područje Srbije stigao sa malim zakašnjenjem. Ipak, sve više se otvara potreba za ljudima koji imaju baš ove veštine, jer je istraživanje Univerziteta Harvard i Fondacije Karnegi pokazalo da uspeh u poslu zavisi 85% od razvijenosti soft skills veština, a svega 15% od tehničkih znanja.

Zanimljivo je da je ovo istraživanje započeto 1918. godine i da nam je ova statistička informacija dostupna već 100 godina.

soft skills
soft skills su zivotni stav

Soft skills su mekane, tanane, suptilne komunikacijsko-odnosne veštine. Nasuprot njih, postoje i hard skills, koje obuhvataju znanja i profesionalne veštine stečene obrazovanjem i merljive su diplomom. Veoma često se za njih kaže i da su tehničke veštine.

Soft skills su žive, ljudske veštine i odnose se na skup osobina kao što su komunikacijska veština, radna etika, navike, maniri. Dakle, one oslikavaju naš odnos prema ljudima, poslu, pa i životu. Sociološki, soft skills spadaju u kategoriju emocionalne inteligencije. Nisu merljive, ali njihov efekat je vidljiv kroz naše postupke i odnose koje pravimo tokom života.

Soft skills obuhvataju niz osobina, a neke od njih su fleksibilnost, dobra komunikacija, kreativnost, vođstvo, timski rad, aktivno slušanje, profesionalnost, posvećenost, odgovornost.

Vreme u kom živimo nam nudi mogućnost napretka jer se mekane veštine izgrađuju stalno. Ne postoji Univerzitet gde one mogu da se nauče osim onog životnog. Posedovenje ovih veština vam može otvoriti mnoga vrata u današnje vreme. A nadograđivanje mekanih veština se najbolje radi kroz kurseve  i radionice. Konstantna nadogradnja znanja vam jedino može biti od koristi. Uvek je pravo vreme za učenje i usavršavanje.

Najnovija istraživanja  ukazuju da 52% trenutnih pozicija zahteva meke veštine, za koje se očekuje da budu krucijalne do 2020. godine. Ovo je pokazalo istraživanje kompanije ManpowerGroup iz 2016. godine. Obavljeno je u 8 evropskih zemalja, među kojima je i Srbija. Najbolje rešenje je da se hard i soft skills međusobno podržavaju. Jer su za napredak važne obe.

Upravo je posedovanje mekanih veština ono što poslodavcima omogućava da naprave razliku između idealnog i adekvatnog kandidata.