Recikliranje vas vodi u pozorište, evo i kako!

0
110
Recikliranje vas vodi u pozorište
recikliranje vodi u pozoriste
recikliranje vodi u pozoriste

Recikliranje nije blamiranje. Reciklaža nije gnjavaža. Da bismo to shvatili potrudile su se i neke institucije. Ovoga puta je to pozorište za decu.

Dečije pozorište Čarapa je osnovano 1996. godine u Kruševcu, a stalna scena je otvorena 2004. godine u Kulturnom Centru Čukarica. Od 2009. godine Čarapa počinje intenzivno da promoviše pozorišta u malim sredinama i to kroz projekte Čarapa na točkovima i Pozorište za SVU decu. I to nisu sve aktivnosti ovog pozorišta. U okviru projekta Pozorište koje reciklira Čarapa izvodi svoje predstave u Dečijem kulturnom centru u Takovskoj, pod sloganom “LIMENKICA – ULAZNICA”.

Projekat recikliranja su podržala razna ministarstva, organizacije i, najmnogobrojniji, pojedinci. Suština svega se ogleda u tome da je u pozorište dovoljno poneti pet limenkica i za njih, na ulazu, dobijete jednu ulaznicu. Kolika god da je cena karte, ne bi trebalo ni pomenuti značaj ove akcije. Što za kućni budžet, što za okolinu.

Neretko se dešava da na ulici možete videti ljude koji iz otpada odvajaju samo limenke. Obzirom na broj njihovih godina, mala je verovatnoća da idu na dečije predstave. Ali, ta slika ima mnogo dublju poruku. Aluminijum, od kog su načinjene i limenke, se visoko kotira kod otkupljivača sekundarnih sirovina. Zato je i limenkica odabrana kao validna ulaznica. Tokom prethodnih godina, bila je aktuelna i kampanja “NOVINICA – ULAZNICA”, gde se umesto limenkama, plaćalo hartijom.

Predstave se izvode jednom nedeljno, na sceni Dečijeg Kulturnog centra u Takovskoj. Ljudi koji nekako načuju za ovu akciju se i sami iznenade brojem onih koji na taj način svoju decu vode u pozorište.

Pored edukacije i kvalitetne zabave, deca uče da je recikliranje važno. Na jednostavnom primeru – ono im omogućava da pogledaju predstavu. Na još jednostavnijem primeru – recikliranje im omogućava kvalitetniji život, bez otpada na ulici.

Ali pre nego što dete povedete u pozorište i ponesete karte sa sobom, važno je da mu date dobar primer. Da svakodnevno odvajanje otpada može samo da mu donese dobro. U ovom slučaju je to pozorišna predstava. U većini ostalih slučajeva je to čista planeta.

Dragi roditelji reciklirajte zajedno sa vašom decom i vodite ih u pozorište.

To sigurno nije ni blamaža. Ni gnjavaža.

Sezona u pozorištu “Čarapa” počinje u nedelju 9.-og oktobra 2016.

Predstave za decu vezane za akciju “LIMENKICA – ULAZNICA”, igraju se nedeljom.

Izvor: Pozorište “Čarapa”