Top 10 društvenih igara

0
105

Društvene igre su od davnina bile izvor zabave i i razlog društvenog okupljanja. Bez obzira da li ste u društvu prijatelja ili porodice, društvene igre mogu biti sjajan način da provedete kvalitetno vreme zajedno.

U nastavku pročitajte deset najpopularnijih društvenih igara koje će vas zasigurno zabaviti.

Uno

Kada su u pitanju popularne igre sa kartama, Uno je jedna od onih koje su osvojile srca različitih starosnih grupa širom sveta.

Cilj igre je osloboditi se svih karata u ruci tako što igrate karte iste boje ili istog broja ili simbola kao prethodno bačena karta, a ukoliko nemate takvu kartu onda je izvlačite iz špila.

Uno je dinamičan, brz i pun preokreta, što ga čini savršenom igrom za sve uzraste, čak iako se čak iako se prvi put u životu susreću sa njim. Ova igra testira vašu sposobnost planiranja i strateškog razmišljanja, a ujedno je i motivišuća za sve takmičarski nastrojene igrače.

Katan

Katan je klasična strategijska igra koja kombinuje elemente resursa, trgovine i pregovaranja. Igrači se takmiče za resurse poput drveta, vune i slično,  kako bi izgradili svoja naselja i razvili svoje carstvo.

Ono što čini Katan tako zanimljivim jeste dinamična promena igre sa svakom novom partijom, jer se teritorija naseljavanja formira nasumično na početku. 

Ova igra zahteva taktičko planiranje, što je čini izazovnom i zaraznom za sve koji je igraju.

Dixit

Dixit je kreativna i maštovita igra u kojoj igrači koriste ilustracije da bi ispričali priču. Svaki igrač bira ilustraciju iz svog špila i daje opis koji misli da se najbolje uklapa uz nju. Ostali igrači biraju iz svojih špilova ilustraciju koja najbolje odgovara datom opisu.

Cilj je pronaći balans između dovoljno jasnog opisa da bi drugi igrači pogodili vašu ilustraciju, ali dovoljno originalnog da ne pogode tuđe.

Dixit je igra koja podstiče kreativnost, komunikaciju i maštovitost, idealna za večernje druženje sa prijateljima.

Ticket to Ride

Ticket to Ride je igra u kojoj igrači putuju po Severnoj Americi gradeći železničke rute. Počinjete sa setom karata sa destinacijama koje vam govore koje gradove treba da povežete i koliko poena ćete time dobiti.

Rute zauzimate tako što sakupljate kartice vozova u bojama koje se podudaraju sa bojama pruga na tabli. Kada sakupite određeni broj kartica koje se podudaraju, ta ruta je vaša.

Igra kombinuje elemente strategije, taktike i sreće, što je čini pristupačnom i uzbudljivom za igrače svih nivoa iskustva.

Riziko

Riziko je igra osvajanja teritorija u kojoj igrači osvajaju države, a potom i kontintente..

Cilj je kontrolisati teritorije na mapi i eliminisati protivničku armiju. Riziko isto kombinuje strategiju, taktiku i sreću, pružajući dinamično iskustvo svaki put kada se igra. Ova igra je idealna za one koji vole taktičko razmišljanje i društvene igre koje traju duže, a istovremeno je uzbudljiva i zabavna.

Codenames

Codenames je timska igra u kojoj su igrači agenti koji pokušavaju da dešifruju šifrovane poruke.

Spymaster iz timova mora opisati svom timu što više pojmova koji se nalaze ispred njih. Neki od pojmova su u bojama jednog tima, neki u bojama suparničkog tima, a jedan od njih je i Assassin koji dovodi do kraja igre. 

Ostali članovi tima pokušavaju da pogode koje su reči u pitanju, izbegavajući istovremeno reči koje pripadaju protivničkom timu ili, još gore, reč koja je povezana sa ubačenim ubicom.

Codenames je igra koja testira asocijativno razmišljanje i timski rad, pružajući neprekidno uzbuđenje i izazov.

Azul

Azul je apstraktna društvena igra koja vas vodi u svet portugalskih pločica.

Igra vas stavlja u ulogu keramičara ili dekoratera koji ukrašava zid šarenim pločicama, a cilj je postaviti pločice na svoju tablu na način koji donosi najviše poena.

Azul kombinuje lepotu dizajna sa strategijom, što je čini izuzetno privlačnom za ljubitelje slagalica i apstraktnih igara.

Monopol

Monopol je bezvremenska društvena igra koja je osvojila svet svojom kombinacijom strategije, pregovaranja i sreće.

Cilj igre je postati najbogatiji igrač tako što ćete kupovati, iznajmljivati ​​i trgovati nekretninama dok istovremeno sprečavate protivnike da postignu isti cilj.

Ova igra je simbol bogatstva, moći i sreće, ali istovremeno je i izvor neizbežne zabave i rasprava među igračima. Sa svojom karakterističnom tablom, novčanicama i figurama za igru, Monopol je igra koja je obeležila generacije i nastavlja da privlači nove igrače. 

Pandemic

Pandemic je kooperativna igra u kojoj igrači rade zajedno kako bi zaustavili globalnu pandemiju.

Svaki igrač preuzima ulogu različitog medicinskog stručnjaka i sarađuje sa ostalima kako bi istražili gradove, lečili bolesti i sprečili njihovo širenje.

Ova igra zahteva timski rad, planiranje i strategiju, dok istovremeno pruža uzbudljivu i napetu igračku avanturu.

Carcasonne

Carcassonne je taktička igra u kojoj igrači grade pejzaže koristeći pločice, a cilj je postaviti pločice na način koji omogućava izgradnju gradova, puteva, manastira i polja, dok istovremeno osvajate bodove za svaki završeni deo.

Pločice se postavljaju kako bi se formirale celine, a svaka završena celina donosi bodove, samim tim pobednik je igrač sa najviše poena.

Za koju god društvenu igru da se odlučite, garantovano ćete se zabaviti i inspirisati vas da pronađete novi način na koji možete da uživate sa svojom porodicom i prijateljima.