Sastojci koje treba da izbegavate u kozmetičkim proizvodima

0
226
Sastojci koje treba da izbegavate u kozmetičkim proizvodima
Većina brendiranih kozmetičkih proizvoda koje možete pronaći na policama parfimerija u sebi sadrže određene sastojke koji taj proizvod čine održivim. Većina njih je za izbegavanje jer uglavnom štete koži. Sastojci na koje biste trebali da obratite pažnju i da ih izbegavate su aditivi i konzervansi, od kojih su neki čak i kancerogeni.

Sastojci koji su za izbegavanje

sastojci
određene sastojke treba izbegavati

Na prvom mestu to su sintetička parafinska ulja (derivati nafte). Sintetička ulja su omiljeni sastojci u kozmetici jer:

– su jako jeftina;
– ne mogu da se pokvare;
– ostaju na površini kože, što stvara ugodan osećaj.
U deklaraciji ih možete pronaći pod imenom Cera Microcristallina, Ceresin, Isohexadecane, Mineral Oil, Ozokerit, Paraffin (Oil), Parafinum Liquidum, Petrolatum, Vaseline.

Sintetička ili mineralna ulja

Ova ulja čine kožu glatkom, ali i zatvaraju pore što dovodi do pojačanog skupljanja prljavštine na površini kože. Samim tim, koža postaje osetljivija.

Silikoni

Mnoge kozmetičke kuće koriste parolu: bez mineralnih ulja. Oprez, jer ti proizvodi sadrže silikone. Njih u deklaraciji možete prepoznati pod imenom Cyclohexasiloxane, Cyclopentasiloxane, Dimethicone ili se završavaju sa methicone oder siloxane.

Takozvani fileri sadrže veliku količinu silikona. Princip delovanja na kožu je isti kao i kod zanatskih radova gde se fugne zatvaraju silikonom, da voda ne prodire. Silikon ispunjava boru i zatvara kožu, a vlaga koju koža prilikom metaboličkih procesa otpusti ostaje zarobljena. To izaziva blage otoke i bore, naravno, nestaju. Opasnost kod silikona se krije u tome što na ovaj način koža postaje sve suvlja, što stvara zavisnost u korišćenju preparata sa silikonom. Korišćenje preparata sa silikonom i mineralnim uljima ne dovodi do regeneracije kože. Naprotiv, koža postaje lenja i njena prirodna barijera slabi.

Konzervansi

Želite li vašu kožu da konzervišete ili da je negujete? Konzervanse, pogotovo one sintetičke treba izbegavati. Sastojci koji su veoma nepoželjni u kozmetičkim proizvodima su parabeni. Možete ih pronaći pod imenom: Butylparaben, Ethylparaben, Isobytilparaben, Methylparaben, Propylparaben. Parabeni imaju veliki alergijski potencijal. Povećana osetljivost na UV zrake i stvaranje fleka na koži može biti ubrzano ukoliko se i paraben nalazi u vašim kozmetičkim proizvodima.

Parfemi

sastojci
parfemi se kriju pod raznim imenima

Svi mi volimo kada kreme lepo mirišu. Lično, smatram da je to stvar navike. Naročito kod osetljive kože treba izbegavati parfemisane kozmetičke proizvode. U deklaraciji, ovi sastojci se kriju pod imenom: Aroma, Fragrance, Parfem.

Komedogeni sastojci

Ovi sastojci pomažu stvaranje mitisera, kao što čine i parafinska i sintetička ulja. U deklaraciji su označeni pod imenom: Eucerin, Isopropyl Myristate, Isopropyl Palmitate, Isopropyl Stearate, Lanolin.

Emulgatori

U proizvodnji krema, da bi došlo do spajanja ulja sa vodom, koriste se emulgatori. Sintetički emulgatori i tensidi se prilikom pranja kože vezuju za njenu prirodnu masnoću i time se ona ispira. Na taj način se koža isušuje i postaje osetljivija. Emulgatori se u deklaraciji mogu pronaći pod imenom Ceteareth, Ceteth, Ceteoleth, Laureth, Oleth, PPG, PEG, Polysorbate, Pareth, Steareth.

Kako se štiti i neguje suva koža?

Naša koža poseduje tzv. hidrolipidni film. Njegova uloga je veoma važna jer je on prva linija odbrane naše kože. Takođe, hidrolipidni film sprečava dehidrataciju kože. Kod suve kože, ovaj film je oštećen. Kako se boriti protiv ovoga, naročito zimi, kada je koža izložena suvom, kućnom vazduhu i hladnom, spoljašnjem vazduhu? Rešenje su preparati bogati lipidima. Nanošenjem prirodnih lipida gradi se sopstvena intracelularna (međućelijaska)  supstanca i time se ponovo uspostavlja uspešna prirodna barijera kože.

Prirodni sastojci koji regenerišu kožu i podstiču njen prirodan metabolizam

sastojci
dajte prednost prirodnim sastojcima

Shea butter ili karite butter je biljna, prilično kompaktna, masnoća dobijena od drveta karite koje raste u južnoj Africi. Neutralnog je mirisa i ukoliko nije rafinisana, ova masnoća je bogata vitaminom E (zaduženim za antioksidativnu zaštitu ćelija kože), beta karotenom (vitamin A) i alnitoninom (ima lekovita svojstva i leči upale).

Savet za mame: ukoliko vašoj deci kožu mažete shea butterom, koža stvara zaštitni sloj i postaje otpornija na spoljne uticaje i oštećenja.

Ulje avokada je visoko kvalitetno ulje koje se koristi za negu izuzetno suve kože. Bogato je vitaminom A (regeneracija kože) i vitaminom E. Sadrži i linolinsku kiselinu koja spada u grupu nezasićenih masnih kiselina. Ona se nalazi u koži u vidu Ceramida, koji su sastavni deo epidermisa (gornjeg sloja kože). Ceramidi spajaju (vezuju) ćelije kože i time se obrazuje stabilna prirodna zaštitna barijera kože.

Ulje makadamije je takođe visoko kvalitetno ulje koje sadrži veliki procenat masnoće. Pored sjajnih sastojaka, ovo ulje sadrži i vitamin C. Vitamin C u kozmetici ima važnu ulogu u zaštiti kože od dejstva slobodnih radikala (deluje antioksidativno).

Skvalan (squalan)

Ovo je masnoća koja se dobija iz maslinovog ulja ili iz šećerne trske. Jača hidrolipidni sloj kože čineći je mekanom i glatkom. Skvalan je prirodna alternativa silikonima.

Kada je nega kože u pitanju, uvek dajte prednost prirodnim preparatima. Personalizovana kozmetika, pored toga što je napravljena lično za vaš tip kože, ne sadrži nikakve gorenavedene sastojke. Takođe je mnogo jeftinija od bilo čega što možete kupiti na tržištu.

Autor: Vera Krutz