Znate li kojih 10 korporacija kontroliše sve što kupujemo?

0
47
Znate li kojih 10 korporacija kontroliše sve što kupujemo?
10 korporacija vlada svetom
10 korporacija vlada svetom

Danas, praktično sve što se kupi u prodavnicama, proizvodi 10 transnacionalnih korporacija. Bilo da su u pitanju čokoladice Mars ili Snikers, sokovi Sprajt ili Fanta, Orbit žvake ili Pedegree hrana za kućne ljubimce, Dove kupke za tuširanje ili čuvena Nes kafa- šta god da izaberete, znajte da novac ide uvek istim ljudima. Mi vam donosimo spisak 10 korporacija kojima tržište zaista pripada.

Kraft Foods

korporacija
kraft foods

Kompanija Kraft Foods je osnovana 1903. godine od strane Džejmsa Krafta. Danas je ova kompanija druga po količini proizvodnje upakovanih prehrambenih proizvoda. Proizvodi koje potpisuje Kraft se prodaju u 155 zemalja sveta.

Nestlé S.A.

korporacija
Nestlé S.A.

Švajcarska kompanija je najveći svetski proizvođač prehrambenih proizvoda, sa rekordnim godišnjim prometom. Neki od njihovih najpoznatijih brendova su Nescafé, KitKat i Nesquik.

Procter & Gamble

korporacija

Procter & Gamble

Globalni lider u proizvodnji robe široke potrošnje, Procter & Gamble su ujedno i jedna od najreklamiranijih korporacija na planeti. Godišnje za reklamiranje troše oko 8 milijardi dolara. Najpoznatiji brendovi ove kompanije su  Fairy, Ariel, Lenor, kao i Pampers pelene. Šamponi Head & Shoulders i Pantene; Old Spice, Hugo Boss, Dolce & Gabbana, Gucci i još mnogi drugi.

Johnson & Johnson

korporacija
Johnson & Johnson

Kozmetika, sredstva za higijenu i medicinska oprema su samo neke od stvari koje kompanija Johnson & Johnson proizvodi u svojih 230 fabrika. Iako su na našem tržištu poznati uglavnom po sredstvima za higijenu, pokrivaju svetsko tržište i širokim spektrom farmaceutskih preparata.

Unilever

korporacija
Unilever

Jedna od vodećih kompanija za proizvodnju sredstava za čišćenje domaćinstva. Međutim, Unilever stoji iza Knorr supa, Lipton čaja kao i Magnum sladoleda.

Mars, Inc.

korporacija
slatkisi Mars, Inc. su najprodavaniji u svetu

Ovo je toliko velika korporacija i ima izuzetno širok spektar proizvoda da su stručnjaci izračunali da svako od nas u toku jednog dana pojede makar jedan proizvod ove kompanije. Sasvim dovoljno da budu u vrhu. Neki od njihovih najprodavanijih slatkiša su bombone M&M’s, kao i čokoladice Snickers, Mars, Milky Way, Skittles, Twix i Bounty. Od slanih proizvoda, nama je najpoznatiji Uncle Ben’s pirinač.

Kellogg’s

korporacija
Kellogg’s

Osnovan kao Battle Creek Toasted Corn Flake Company 1906. godine u Mičigenu, Kellogg’s je danas jedan od najvećih proizvođača žitarica za doručak.

General Mills, Inc.

korporacija
General Mills, Inc.

Među najvećim korporacijama sveta, General Mills, Inc. je fokusiran na proizvodnju prehrambenih proizvoda, igračaka i odeće, a poseduje i široku mrežu restorana. Neki od njihovih najprodavanih proizvoda su konzervirano povrće, sladoledi Häagen-Daz i energetski barovi od žitarica i voća.

PepsiCo

korporacija
PepsiCo

Kompanija je osnovana 1965. godine, kada se PepsiCola spojila sa Frito Lay kompanijom. Pepsi je svima poznata kao konkurencija Koka Koli, ali i kao korporacija iz čijeg imena stoji 7up.

Coca-Cola

korporacija
Coca-Cola

Najveći proizvođač bezalkoholnih pića na svetu, kao i vlasnik najvećeg broja izvora slatke vode u svetu, Coca-Cola je jedna od najvećih američkih i svetskih korporacija. Proizvodi ove kompanije koji pored čuvene Koka Kole uključuju i Fanta, Sprite, Schweppes, se prodaju u više od 200 zemalja sveta.