Postoji mnogo raznih teorija o razlozima zbog kojih komarci neke ljude napadaju, dok druge ne diraju. Među njima su najzastupljenije: veće osobe koje emituju više CO2, pivopije i ljudi slatke krvi koji su zanimljivi ovim letnjim napastima. Međutim, sve ove teorije padaju u vodu sad kada znamo da genetika i telesna hemija pojedinca predstavljaju ključ za razumevanje ove fatalne privlačnosti. Statistički gledano, samo jedna od deset osoba je privlačna komarcima.
Zašto komarci napadaju neke ljude, a nekoga ne diraju?
Prvo treba odgovoriti na pitanje šta komarci uopšte traže od ljudi. Traže hranu. Koja je, kada su ovi insekti dvokrilci u pitanju – krv. Bez ikakvih nagoveštaja seksizma – samo ženke komaraca piju krv. To rade da bi isisanom krvlju hranile svoja jaja. Postoji 3 500 vrsta komaraca i svaka od njih ima svoj idealni tip krvi. Eksperimenti su dokazali da su komarci veoma izbirljivi i žele samo najbolje, kada je hrana za njihova jaja u pitanju. Svaki čovek proizvodi hemikalije i mikroorganizme koji njegov miris čine jedinstvenim. Onog momenta kada komarci namirišu taj unikatni mirisni potpis, tačno znaju i da li im krv izvora odgovara. Ovi insekti su toliko dobro opremljeni da odgovarajući hemijski miks mogu da namirišu i sa udaljenosti od 30 metara.
A šta čini ovaj hemijski koktel? Za početak, na ljudskom telu živi oko 100 milijardi mikroba, što je deset puta veći broj od ukupnog broja ćelija u našem telu. Mikrobi nam daju jedinstveni hemijski potpis, i to je uglavnom uslovljeno genetskim nasleđem. Genetika određuje za koje tipove bakterija i mikroorganizama smo poželjni domaćini što samim tim određuje i naš hemijski potpis.
Krvna grupa je još jedan faktor privlačnosti
U jednom ograničenom eksperimentu utvrđeno je da komarci radije biraju vlasnike O krvne grupe, nego one koji imaju krvnu grupu A. Ovo je veoma važan podatak, jer određeni mikroorganizmi obitavaju samo na koži ljudi čija je krvna krupa O. A zaključili smo da komarci imaju izvanredno čulo mirisa.
Koji sastojci čine hemijski koktel neodoljivim za komarce?
Znoj i ugljen dioksid su kiseli po svom hemijskom sastavu, ali rezultati testova nisu uvek konstantni. To je verovatno zbog toga što ljudi nisu dostigli taj nivo razlikovanja pojedinačnih hemijskih potpisa, za razliku od komaraca. Mlečna kiselina se čini kao jedan od univerzalnih sastojaka koji je privlačan većini ovih insekata. A njen miris na koži ostaje ukoliko konzumirate dosta mlečnih proizvoda (sir, jogurt, kiselo mleko, kefir i ostale mlečne prerađevine). I ljudi koji vežbaju luče više mlečne kiseline te su i oni u grupi omiljenih.
Takođe, ne reaguju svi isto na ujed komarca. Postoje oni koji to lakše podnose, ali i oni koji ne mogu da prestanu da se češu. Čak je dokazano da u zavisnosti od stanja imuniteta u momentu ujeda, ista osoba može burnije ili blaže da reaguje na ujed komarca.
Zaključak koji možemo izvesti je da su genetsko nasleđe kao i hemijsko-mikrobiološki potpis od presudnog značaja za privlačnost komarcima. Sa druge strane, konzumiranje piva, belog luka ili nošenje tamne odeće su sekundarni faktori koji mogu malo da pomognu, ali ne i da u potpunosti spreče ženku komarca da nabavi namirnice.
Praktični načini da izbegnete komarce
Pokrivanje većeg dela kože je od koristi. Takođe, konzumiranje čaja od bosiljka i origana menja vaš hemijski potpis pa postajete neprivlačni komarcima. Znajte da komarci najviše vole sumrak te se trudite da im se tada ne nudite na tacni. Ali i pored ove preventive, znajte da kad mama komarac krene u nabavku hrane ona će hranu i donese. Pitanje je jedino da li ste baš vi danas na meni-ju.