Začini koji mogu da zamene SO u ishrani

0
172
Začini koji mogu da zamene SO u ishrani
zacini koji menjaju so
zacini koji menjaju so

Začini su dodatak jelima koji poboljšavaju njihov ukus. Kroz istoriju su bili veoma cenjeni. Mereni su upotrebom zlatnih tegova. Sa razlogom. Na njima su se bogatili vladari, a kolonijalne sile su vodile ratove oko najboljeg trgovačkog puta kojim bi se začini prevozili. Dug vremenski period su bili sredstvo plaćanja.

Začini su u upotrebi još od neolita – kim je pronađen u drvenim naseljima. Egipćani ih nisu koristili samo za ishranu nego i kao lek. U Kini se đumbir i šafran koriste već 3.000 godina. Stari Grci su pre 2.500 godina poznavali većinu začinskog bilja koje je i danas u upotrebi.

So je začin koji se najčešće koristi. Sadrži natrijum pa je njegov dnevni unos preporučen na 5 gr. Međutim, životni tempo ne omogućava uvek obedovanje u kontrolisanim uslovima. To znači da su ljudi češće primorani da jedu industrijski proizvedenu hranu. A ona u sebi sadrži mnogo soli i šećera. Prevelika količina soli utiče na rad bubrega i srca. Osobama sa visokim krvnim pritiskom je u potpunosti zabranjena. Takođe, dovodi do poremećaja elektrolita u organizmu. Začinske biljke (sveže i sušene) koje u sebi sadrže natrijum mogu biti izvrsna zamena za so. Evo nekih:

Cimet

cimet
cimet

Jedan od najstarijih začina, kod nas primenu nalazi uglavnom u poslastičarstvu. Visok sadržaj natrijuma mu omogućava da zameni so, naročito u pikantnim jelima.

Kardamom

kardamom
kardamom

Član porodice đumbira. Ukus mu je delikatan i aromatičan, a pri prvom dodiru sa nepcima oseća se slankasto-ljutkasta nota. Za intenzivniji ukus potrebno je propržiti semenke.

Čili papričica

cili
cili

Ili bilo koja ljuta papričica. Supstanca kapsicin je odgovorna za ljutinu. U kombinaciji sa mentom jelo dobija svežinu.

Biber

biber
biber

Postoji više vrsta, ali glavni ukus kod svih je – ljutina. Crni i zeleni su najvatreniji, beli i crveni nešto manje. Semenke poseduju i izvesnu dozu kiselosti pa se upotrebom ovog začina zaokružuje ukus jela.

Beli luk

beli luk
beli luk

Izvrsna zamena za so, naročito onaj sušeni. Veoma intenzivan miris i ukus zadovoljavaju sva čula. Uz blagu ljutinu, beli luk je kao i papričica predvodnik u borbi ukusa.

Bosiljak

bosiljak
bosiljak

Visok nivo natrijuma u ovom začinskom bilju mu daje za pravo da u potpunosti zameni so u jelu. Slankast ukus se najbolje izvlači gnječem listova.

Pored ovih, postoji još mnogo aromatičnih začina i njihovih mešavina čijom upotrebom možete u potpunosti izbaciti so iz kuvanja. Origano, žalfija, ruzmarin, menta, peršunov list – spisak je podugačak. Važno je napomenuti da suvi začini imaju intenzivniji ukus od svežih! Preporuka za ljubitelje salata je preliv (dresing) koji se pravi od senfa – 2 kašičice, meda – 2 kašičice, i limunovog soka.