
Začini su dodatak jelima koji poboljšavaju njihov ukus. Kroz istoriju su bili veoma cenjeni. Mereni su upotrebom zlatnih tegova. Sa razlogom. Na njima su se bogatili vladari, a kolonijalne sile su vodile ratove oko najboljeg trgovačkog puta kojim bi se začini prevozili. Dug vremenski period su bili sredstvo plaćanja.
Začini su u upotrebi još od neolita – kim je pronađen u drvenim naseljima. Egipćani ih nisu koristili samo za ishranu nego i kao lek. U Kini se đumbir i šafran koriste već 3.000 godina. Stari Grci su pre 2.500 godina poznavali većinu začinskog bilja koje je i danas u upotrebi.
So je začin koji se najčešće koristi. Sadrži natrijum pa je njegov dnevni unos preporučen na 5 gr. Međutim, životni tempo ne omogućava uvek obedovanje u kontrolisanim uslovima. To znači da su ljudi češće primorani da jedu industrijski proizvedenu hranu. A ona u sebi sadrži mnogo soli i šećera. Prevelika količina soli utiče na rad bubrega i srca. Osobama sa visokim krvnim pritiskom je u potpunosti zabranjena. Takođe, dovodi do poremećaja elektrolita u organizmu. Začinske biljke (sveže i sušene) koje u sebi sadrže natrijum mogu biti izvrsna zamena za so. Evo nekih:
Cimet

Jedan od najstarijih začina, kod nas primenu nalazi uglavnom u poslastičarstvu. Visok sadržaj natrijuma mu omogućava da zameni so, naročito u pikantnim jelima.
Kardamom

Član porodice đumbira. Ukus mu je delikatan i aromatičan, a pri prvom dodiru sa nepcima oseća se slankasto-ljutkasta nota. Za intenzivniji ukus potrebno je propržiti semenke.
Čili papričica

Ili bilo koja ljuta papričica. Supstanca kapsicin je odgovorna za ljutinu. U kombinaciji sa mentom jelo dobija svežinu.
Biber

Postoji više vrsta, ali glavni ukus kod svih je – ljutina. Crni i zeleni su najvatreniji, beli i crveni nešto manje. Semenke poseduju i izvesnu dozu kiselosti pa se upotrebom ovog začina zaokružuje ukus jela.
Beli luk

Izvrsna zamena za so, naročito onaj sušeni. Veoma intenzivan miris i ukus zadovoljavaju sva čula. Uz blagu ljutinu, beli luk je kao i papričica predvodnik u borbi ukusa.
Bosiljak

Visok nivo natrijuma u ovom začinskom bilju mu daje za pravo da u potpunosti zameni so u jelu. Slankast ukus se najbolje izvlači gnječem listova.
Pored ovih, postoji još mnogo aromatičnih začina i njihovih mešavina čijom upotrebom možete u potpunosti izbaciti so iz kuvanja. Origano, žalfija, ruzmarin, menta, peršunov list – spisak je podugačak. Važno je napomenuti da suvi začini imaju intenzivniji ukus od svežih! Preporuka za ljubitelje salata je preliv (dresing) koji se pravi od senfa – 2 kašičice, meda – 2 kašičice, i limunovog soka.



