Yuuki menstrualne čašice – za put bez prepreka

0
118
Yuuki menstrualne čašice - za put bez prepreka

“Iako sam rođena početkom ’80.-ih, u vreme komercijalnog uvođenja menstrualnih čašica na američko tržište, nisam znala da postoje do pre dve godine. Budući da su menstrualne čašice višekratne i donose nisku dobit, proizvodna preduzeća retko troše novac za oglašavanje. Međutim, poslednjih godina se sve više ukazuje na probleme ekologije i zaštite životne sredine, a menstrualne čašice su pravi odgovor na to. Ovo je idealno vreme da proširimo svest ljudi i po tom pitanju.” dr Danija Lakšimi

yuuki
casice su danas bezbednije i udobnije

Menstrualne čašice nisu nov proizvod. Postoje preko 40 godina, s tim da su danas mnogo komfornije i bezbednije za korišćenje. Razlog je i više nego jasan – proizvodna tehnologija je napredovala. Kako je u jednom intervjuu doktorka sa početka priče izjavila: “Ne sećam se prvog brenda koji sam kupila. Ali još uvek mogu da se setim fizičke i mentalne traume koju sam doživela u procesu učenja da koristim tu prvu čašicu koja je bila loša i teška kao plastični levak”. Materijal koji se danas koristi za proizvodnju čašica je visokokvalitetni medicinski silikon, odobren za upotrebu u zdravstvu i prehrambenoj tehnologiji. Menstrualne čašice se proizvode u uslovima koji su neophodni kod proizvodnje medicinskih proizvoda. Proizvodno odeljenje je opremljeno posebnim ulazom, antistatičkim podovima i filtriranim vazduhom što otklanja rizik od kontaminacije.

Yuuki menstrualne čašice pružaju nekoliko benefita.

yuuki
yuuki

Za razliku od tampona, korišćenjem čašice ne postoji mogućnost od pojave sindroma toksičnog šoka. Ovu tešku infekciju izazivaju bakterije koje se umnožavaju unutar upijajućih materijala. Higijenski ulošci, koji su i najkorišćenjiji proizvod tokom ciklusa, su sa druge strane često premazani i napunjeni raznim hemikalijama, a sve u cilju elimisanja neprijatnih mirisa. Neprijatni mirisi tokom ciklusa nastaju kada krv dođe u dodir sa vazduhom. Sa čašicom je ta mogućnost u potpunosti eliminisana. Obzirom da se čašica umeće u vaginu i ostaje u njoj zahvaljujući vakumu (prostoru bez vazduha), krv koja se skuplja u samoj čašici ne kontaktira sa vazduhom te se na ovaj način sprečava i razvoj bakterija. Korišćenjem čašice izbegavate pojavu alergija, crvenila i svraba. Silikon od kog se prave ne sadrži boje niti bilo koje druge hemikalije.

Pored zdravstvene sigurnosti, čašica je i ekonomski isplativa.

Yuuki menstrualna čašica je napravljena od iste vrste silikona kao i implanti koji se koriste tokom operacija. Njen rok trajanja je neograničen, a na vama je da li ćete kupiti još jednu. Novac uložen u čašicu će vam se isplatiti već nakon 5-8 meseci, što je minimum ženske potrošnje za 5-8 ciklusa. Menstrualne čašice Srbija daju garanciju od dve godine za svaku kupljenu Yukki menstrualnu čašicu.

Tokom života, jedna žena napravi oko 600 kg otpada u vidu iskorišćenih uložaka i tampona. I taj otpad se ne može reciklirati.

yuuki
yuuki casica je ekoloski pogodna

Za razliku od sredstava za jednokratnu upotrebu, Yukki menstrualna čašica je ekološki prihvatljiva za upotrebu. Zuzana Poláčková, idejni tvorac Yuuki menstrualne čašice, je navela da joj se ideja o čašicama rodila dok je u Meksiku radila kao instruktor ronjenja. Pored zdravstvene sigurnosti i finansijske isplativosti, pitanje ekologije je objasnila: “…i da ne spominjem sav taj ženski otpad koji sam viđala po plažama i dnu mora.”

Yukki menstrualne čašice se proizvode u Češkoj već 10 godina, a sajt menstrualne čašice je jedino sertifikovano prodajno mesto u Srbiji gde ih možete poručiti.

O iskustvima korisnica, najčešćim pitanjima i nedoumicama, kao i načinu korišćenja menstrualne čašice, možete čitati i gledati ovde.

Izvor podataka i fotografija: menstrualne čašice.rs