Niko ga ne pominje, a veoma je važan – vitamin E

0
93
Niko ga ne pominje
vitamin e
vitamin e

Skoro da ne prođe dan a da ne naletimo na neko istraživanje koje na sav glas upozorava da ne uzimamo dovoljno vitamina D, kalcijuma ili masnih kiselina. Međutim, skoro niko ne spominje jedan od najvažnijih vitamina koji mnogi sasvim sigurno ne uzimaju, vitamin E.

Šta se dešava sa vitaminom E?

Jedna od retkih studija koja se bavila ovim vitaminom došla je do zaključka da ga skoro 90 odsto ljudi u dvadesetim godinama ne unosi dovoljno, posebno oni koji vitamin E dobijaju isključivo iz hrane.

Ove cifre su zapanjujuće i zastrašujuće, posebno ako u obzir uzmemo činjenicu da je vitamin E, koji je ujedno i antioksidant, veoma važan.

Neodgovarajući nivoi ovog vitamina povezani su sa neplodnošću, što je veoma važno za dvadesetogodišnjake koji bi jednog dana želeli da imaju porodicu.

Našem telu je vitamin E potreban i kako bi imuni sistem bio jak jer nam pomaže da izbegnemo nedelju dana pakla gripa kada svi oko nas šmrču i kijaju.

Ipak, možda najvažnija stvar vezana za ovaj vitamin, kako određena istraživanja navode, jeste njegova važna uloga u zaštiti i od ozbiljnih zdravstvenih stanja kao što su bolesti srca, pad kognitivnih sposobnosti i pojedine vrste raka.

Odrasle osobe bi svakoga dana trebalo da unose 15 mg vitamina E i vrlo lako ga je pronaći u namirnicama kao što su orašasti plodovi, zeleno lisnato povrće i u suncokretovom ulju.