Vaške – napast od kojih se diže kosa na glavi

0
84
Vaške - napast od kojih se diže kosa na glavi
vaske
vaske

Vaške su sitni paraziti koji žive samo u ljudskoj kosi. Ne mogu se nastaniti niti preživeti ni na jednom drugom delu tela niti na životinjama. Svaka deseta osoba se zarazi njima, a najčešće se pojavljuju kod dece, uzrasta od 4 do 11. godina. Vaške ne mogu da prežive na odeći, kapi, šeširu, posteljini tako da pranje i čišćenje ovih stvari ne utiče na njihovo razmnožavanje.

Kao i svakom živom biću, i jednoj vaški je za život i razmnožavanje potrebna hrana i kuća. One se hrane krvlju, a žive na vlasištu. Zabluda je da vaške vole prljava mesta, tako da iako često perete kosu i održavate vaš dom čistim možete se zaraziti njima. Vaške ne mogu da lete i skaču, a prenose se direktnim kontaktom sa kosom osobe koja je zaražena. Dakle, prislanjanje glave na glavu zaražene osobe je jedini način na koji neko može da ih dobije.

Ne postoji preventiva protiv zaraze vaškama, ne postoji nijedna hemikalija niti prirodni lek koji možete nanositi na kosu i koji vam garantuje zaštićenost. Obzirom da su u pitanju paraziti, veoma lako i brzo mogu razviti rezistentnost na određene preparate, pa sebi činite medveđu uslugu ukoliko rešite da ipak preventivno operete kosu namenskim šamponom.

Simptomi vaški se primećuju kroz pojačan svrab kože glave koji je izazvan ubodom i izlučevinom dok se vaške hrane krvlju. Ipak, nije svako češanje glave simptom vaški. Najpouzdanija metoda je da ih pronađete u kosi i na taj način budete sigurni da ste zaraženi.

Vaške ne ulaze pod kožu i ne prenose nikakve bolesti.

Ipak, usled intenzivnog češanja mogu da se stvore ranice na koži glave i na taj način je moguć prodor infekcije u organizam. Kada se pojave vaške, najveću štetu mogu da naprave hemijski preparati na bazi pesticida koji mogu da oštete kožu glave. Zato veoma pažljivo, uz konsultaciju sa lekarom ili farmaceutom, izaberite preparat. Najbolji su oni na bazi silikonskih ulja. Hedrin® je preparat koji se može pronaći u apotekama, a sadrži aktivnu komponentu dimetikon. U laboratorijskim uslovima dimetikon u koncentraciji od 4 % ubija 100 % vaški. Pri tom ovaj sastojak ne reaguje sa kožom pa je u potpunosti bezbedan. Obzirom da dimetikon fizički deluje na vašku nije moguće da se stvori rezistencija na preparat koji ga sadrži. On u potpunosti oblaže vašku i prekida dotok vazduha, te na taj način one uginu.

Pored tretmana uljem i šamponom, u apotekama se može pronaći i specijalni češalj koji vam omogućava lakše odstranjivanje vaški. Ipak, kada odrasla ženka položi jaja (gnjide) one se veoma čvrsto kače za dlaku, pa je potrebno istrebiti ih rukama. Gnjide su svetlije od vaški i ne kreću se, nastanjene pri korenu kose (oko 1,5 cm od kože glave) dok vaške žive u celom vlasištu.

Češali ste se po glavi sve vreme čitanja ovog teksta!?