Search for content, post, videos

Svaki zub je povezan sa nekim organom u telu

nije svaki bol u zubu kvaran zub

Da li ste upoznati sa činjenicom da bol u zubu može biti indikator nekih unutrašnjih problema? Možda vam zvuči neverovatno, ali svaki zub je odgovoran za neki organ u telu i bol u njemu može biti pokazatelj nepravilnog rada unutrašnjeg sistema.

Gornji i donji sekutići su povezani sa bešikom, bubrezima i ušima, dok je očnjak povezan sa jetrom i žučnom kesom. Stručnjaci tvrde da četvorke odražavaju stanje pluća, kutnjaci su zaduženi za želudac, pankreas i slezinu, a umnjaci govore puno o zdravlju srca i tankog creva.

Ovakvo viđenje unutrašnjeg zdravlja nije novina u medicini. Iako je zdravlje zuba veoma važno, ne mora da znači da svaki bolan zub ukazuje na probleme u telu. Pošto su zubi deo tela, oni koji se jednostavno pokvare, pokvarili su se jer se ne vodi dovoljno računa o higijeni. Ipak, postoje oni slučajevi kada pacijenti osećaju bol, nelagodnost i žiganje u nekom zubu, a stomatolog utvrdi da je on zdrav. Takođe, bol može da se javi i u oblasti gde je zub uklonjen. Ova vrsta bola je poznata kao fantomski bol i javlja se kao posledica poruke koju nam šalju unutrašnji organi.

nije svaki bol u zubu znak da je zub pokvaren

nije svaki bol u zubu znak da je zub pokvaren

Zbog toga je veoma važno da znamo koji zub je zadužen za koji organ kako bismo lakše locirali problem.

Mi vam prenosimo spisak zaduženja koje svaki zub ima, kao i sa kojim je organima povezan. Takođe ćete pronaći na koje probleme bol u određenom zubu može da ukaže.

– bol u gornjim i donjim sekutićima ukazije na postojanje cisti u organizmu. Takođe je indikator upale srednjeg uha;

– bol u gornjim i donjim jedinicama ukazuje na probleme sa prostatom i krajnicima;

– ukoliko imate bolove u očnjacima, velika je verovatnoća da imate problem sa jetrom;

– ako vas bole četvorke, to je moguć znak koštanih oboljenja (artritisa, reume, osteoporoze);

– ukoliko imate bolne petice, to može biti pokazatelj alergija, pneumonija i kolitisa;

– ako su vam kutnjaci slaba tačka, velika je verovatnoća da patite od anemije, čira na želudcu, gastritisa, čira na dvanestopalačnom crevu ili hroničnog pankreatitisa;

– donje šestice ukazuju na probleme sa venama, cirkulacijom i zakrčenjem krvnih sudova;

– gornje šestice su povezane za upalnim procesima na jajnicima, problemima štitne žlezde, slezine, upalama sinusa i ždrela;

– sedmice su odgovorne za bolesti kardio vaskularnog sistema i koronarne bolesti;

– bolni umnjaci ukazuju na postojanje proširenih vena, polipe na debelom crevu ili plućne probleme kao što su astma, bronhitis, spazmi i opstrukcije disajnog trakta.