Sukraloza – veštački zaslađivač koji smanjuje apetit

0
217
Sukraloza - veštački zaslađivač koji smanjuje apetit

Sukraloza je hemijski sintetisan zaslađivač koji se ekstraktuje iz saharoze i ima 0 (nula) kalorija. Oko 1000 puta je slađa od saharoze (stonog šećera), dva puta slađa od saharina i tri puta od aspartama. Najveći deo sukraloze se ne razlaže u telu, te otuda dolazi i njena niska kalorijska vrednost. Njena primena je već veoma raširena, naročito u zemljama zapada, te se može naći u napitcima, žitaricama, slatkišima.

U Evropskoj uniji, sukraloza je poznata pod E brojem (oznakom za aditive) 955.

sukraloza
sukraloza

Sukraloza se meša sa drugim zaslađivačima bez kalorija, kao što su dekstroza i maltodekstrin, da bi se smanjila njena prekomerna slast. Samo oko 8-20% suklaroze se apsorbuje u krv i izlučuje kroz urin.

Studije o sukralozi

Studija iz 2016.-e je, na osnovu laboratorijskih analiza, utvrdila da sukraloza povećava apetit. Međutim, tokom 2017.-e dva tima istraživača su došla do potpuno suprotnih podataka. Ranija studija je ustanovila da unos sukraloze podstiče urođeni mehanizam koji reaguje na gladovanje i pojačava glad. Do ovoga dolazi zato što nervni sistem registruje da je sukraloza nehranljivi zaslađivač, ili NHZ, koji ne sadrži kalorije, za razliku od tradicionalnih zaslađivača, kao što su med ili šećer od šećerne trske.

Istraživači, pod vođstvom Kijao-Ping Vonga i Grega Nilija sa Univerziteta u Sidneju, su testirali unos hrane kod voćnih mušica i miševa kada im je data hrana koja sadrži sukralozu.

Voćne mušice su jele hranu sa sukralozom, a potom su prešle na ishranu bez nje. Njihov unos kalorija je porastao za 30% zbog veće gladi izazvane sistemom koji reaguje na NHZ. Ali kada je sistem koji reaguje na slatko genetski uklonjen kod miševa, oni nisu povećali unos hrane u prisustvu sukraloze.

“Ovi kombinovani podaci pokazuju da hroničan unos nebalansirane hrane u pogledu slatkog (energije) izaziva neuronski odgovor na gladovanje i povećava motivaciju da se jede”, zaključak je prve studije.

“U suštini, originalna studija nije analizirala hranjenje tokom izloženosti sukralozi”, kaže Karvaljo, koautor druge studije iz 2017.-e. “Iz iskustva znamo da su voćne mušice izbirljive i da mogu znatno da promene količinu hrane koju unose, u zavisnosti od sastava iste. Zato se tu javlja ključni problem. Ako mušice menjaju unos hrane tokom izloženosti, to bi vremenom moglo da ih učini više ili manje gladnim, što bi onda uticalo na to koliko jedu kada sa sukraloze pređu na redovnu hranu. Ovaj scenario bi bio u suprotnosti sa tumačenjima studije iz 2016.-e godine.”

Bezbednost

Evropski odbor za bezbednost hrane je potvrdio da je sukraloza bezbedna za upotrebu, i to 15mg po kilogramu telesne težine. Tržišni uspeh sukraloze i proizvoda sa njom se zasniva na njenoj izuzetnoj postojanosti prilikom visokih temperatura, kao i širokom opsegu Ph vrednosti. Zato se preporučuje prilikom termičke obrade hrane kao i kod proizvoda koji imaju dug rok trajanja.

Efekti sukraloze

Sukraloza može izazvati blago neželjene efekte. Ovi efekti mogu biti vidljivi tek nakon dugog konzumiranja. Međutim, kontrolisano uzimanje sukraloze nije štetno po zdravlje. Obzirom da se sukraloza slabo metaboliše u ljudskom organizmu, njeni talozi mogu izazvati neka stanja.

Gastrointeralni trakt (GI)

Mnoga istraživanja se sprovode da bi se video i proučio efekat akumulacije sukraloze u GI traktu. Skupljanje i taloženje ovog veštačkog zaslađivača može izazvati poremećaj crevne flore. Obzirom da se u crevima stvara oko 70% ukupnog imuniteta (kroz metaboličke procese, apsorpciju vitamina i minerala), ovo nije ni malo zanemarljiv problem.

Smanjuje efekat lekova

Obzirom na taloženje, sukraloza umanjuje efekat nekih lekova, naročito onih za kancer i kardiovaskularne bolesti.

Sukraloza utiče na varenje

Razna istraživanja su pokazala da ekstraktovani zaslađivači mogu da poremete nesmetano varenje izazivanjem nadimanja, sakupljanja gasova i dijarejom. Dobre bakterije, koje su odgovorne za pravilan rad crevnog trakta bivaju zamenjene lošim bakterijama. One povećavaju nivo azota i vode u debelom crevu, što dovodi do dijareje. Dosadašnja istraživanja pokazuju da je loš rad gastrointeralnog trakta uglavnom prouzrokovan potrošnjom veštačkih zaslađivča.

Uticaj sukraloze na dijabetes

sukraloza
secer

Ovaj veštački zaslađivač nema previše uticaja na dijabetičare. Uočeno je da ne dolazi do povećanja telesne težine niti drugih zdravstvenih komplikacija, ukoliko se koriste dve tabletice za zasladjivanje dnevno. Ipak, neophodno je obaviti temeljnija ispitivanja uticaja sukraloze na dijabetičare, jer još uvek ne postoji jedinstven stav o karakteristikama kapsula za rastvaranje.

Efekti zagrevanja

Sukraloza je najstabilniji, za sad poznati, zaslađivač na visokoj temperaturi. Ipak, njen hemijski sastav se menja ukoliko temperatura kojoj je izložena pređe 180C. U tom slučaju, ona počinje da generiše hloropropanol iz našeg tela, što je povezano sa kancerom debelog creva.

Uticaj na telesnu težinu

Efekat na promenu telesne težine kod odraslih nije detaljno istražen. Klinička ispitivanja sprovedena na deci starijoj od 18 meseci su pokazala povećanje telesne težine za oko 1kg, prilikom korišćenja ostalih zaslađivača, u odnosu na one koji su koristili sukralozu.

Dokazi

sukraloza
vestacki zaslađivci ili secer?

– 1998.-e godine sukraloza je prihvaćena kao vrhunski veštački zaslađivač bez šećera. Odobrena je od strane Svetske organizacije za kontrolu kvaliteta namirnica. Ova organizacija je, prema njihovim tvrdnjama, naručila više od 110 studija koje bi potvrdile kvalitet sukraloze.

– Naučni odbor za hranu u Evropi je 2000.-e godine potvrdio da korišćenje ovog zaslađivača ne utiče na plodnost, imuni sistem i trudnoću.

– 2011.-e godine, Evropska organizacija za bezbednost hrane je procenila da korišćenje sukraloze nema uticaj na kvarenje zuba