Koliko nas ima zaista odgovornih kao roditelja?

0
96
Koliko nas ima zaista odgovornih kao roditelja?
odgovornih
koliko nas je odgovornih

Odgovornih zaista…

Došlo je neko čudno vreme kada je potrebno redefinisati značenje reči “odgovoran roditelj”. Danas horor filmovi iz osamdesetih deluju tek kao crtani film, jer smo mnoge horore u međuvremenu ne samo uživo prošli, već i posvedočili njihovoj evoluciji.

Horor kao žanr trebao bi da prestravljuje ljude psihološkim nabojem ili iznenadnim akcijama i scenama, međutim opus ove vrste žanra svakodnevno se širi. Poniženje koje donose mediji svojim tragičnim sadržajima, takođe počinje da izaziva strah. Izaziva ga jer ne vidimo kraj ljudskom poniženju, zarad nekog eura, rejtinga i lajka. Šta nas čeka iza ugla, ako danas više ništa nije nemoguće videti na malim ekranima.

Kratki film koji je našao svoj put na društvenim mrežama, u kome se Veliki Vožd zahvaljuje upravo Pinkoviću na svemu, na zaslugama koje je zavredio kao vlasnik televizije Pink. Insert prikazuje neke mlade devojke (meni nepoznate profesije ) koje u emisiji demonstriraju seksualnu dominaciju nad znatno starijim učesnicima. Oni izgubljeni vezanih očiju sa kuglama u ustima, a devojke pune nekog izopačenog entuzijazma uživljene u svoje uloge “gospodarica”. Nisam ni znala da nisu samo rijaliti programi tako umobolni, izgleda da je sav sadržaj koji se plasira gledaocima sa određenih frekvencija jednako imbecilan.

Nije tu kraj, razume se, atak na zdrav razum čoveka, dolazi sa mnogih drugih strana.

Ko može svojoj državi, građanima, deci i potomcima da poturi otrovnu GMO hranu, koja je u zemljama gde se već decenijama konzumira donela stravični porast alergija, dijabetesa, i psiholoških poremećaja kod dece. Svako biće zdravo može da zaključi da pile koje ne može da hoda i nije jestivo, a da sa jagodom veličine dlana mora da nešto debelo nije u redu. To je hrana koja izgleda kao da je prošla radijaciju, što je nekad bio vic sada postaje istina.

Tu svakako nije kraj, jer svakodnevno kao roditelji slušamo nove mutirane predloge zakona, o tome kako mi kao roditelji treba da vaspitavamo decu, a onda i onaj drugi luđi deo kako treba unaprediti školstvo kako bismo bili prilagođeniji vrednostima Evropske Unije. Sve treba podrediti vrednostima sada već posrnulog zapadnjačkog načina života, decu predati državi, a kao roditelj postati ostrvo. Ostrvo koje nema nikakve ingerencije i uticaj na ono što dete treba da mu postane. To su te svetske zapadnjačke vrednosti, čijim imperijama sve vidljivije dolazi kraj. A dolazi upravo zbog toga što su uništili porodice, razjedinili ljude i on njih napravili bezlične jedinke.

odgovornih
odgovorni roditelj

I šta je danas odgovoran roditelj? Onaj koji…Zarađuje? Menja program na televiziji? Priča deci šta i kako trebe i ne treba? Živi onako kako bi želeo njegova deca da žive? Pobegne iz Srbije? Upisuje decu na vannastavne aktivnosti?… možda delimično…samo delimično.

Danas, odgovoran je onaj ko je budan i svestan da dotičemo kulturološko dno sopstvene istorije.

Odgovoran je onaj koji veruje da se stvari mogu promeniti. A istinski je odgovoran samo onaj ko učestvuje i menja stvari u društvu za bolju atmosferu sve dece, a ne samo sopstvenog deteta. Biti aktivan i odgovoran roditelj, zahteva mnogo više od pritiska dugmeta na daljisnkom upravljaču. Biti odgovoran znači, fizički, mentalno i duhovno biti prisutan,  davati podršku ili inicijativu da se stvari i događaji koji prete našoj deci da završe na dnu, menjaju, uklanjaju i zabranjuju, ne bi li se iznedrila zdravija atmosfera i normalniji život