Seks i 7 načina na koje “one stvari” utiču na vaš mozak

0
78
Seks i 7 načina na koje
seks utice na mozak
seks utice na mozak

Razumevanje pozitivnog uticaja na ljudski mozak može u potpunosti da osvetli i olakša dijagnostikovanje nekih bolesti, tvrdi dr Barry R. Komisaruk, profesor psihologije na univerzitetu u Nju Džersiju. Istraživanje nije nimalo lako niti jednostavno. Od ispitanika dobrovoljaca se zahteva da masturbiraju ili upražnjavaju seks dok im magnetna rezonanca snima moždane reakcije, tako da je ovo istraživanje još uvek u razvoju. Ali, naučnici polako počinju da rešavaju misteriju. Mi vam donosimo rezultate koji su do sada potvrđeni.

Seks je kao droga

“One stvari” čine da se osećamo dobro. Zadovoljstvo koje seks donosi proizilazi iz oslobađanja dopamina, neurotransmitera koji aktivira centar za nagrade u mozgu. “Konzumiranjem kokaina i upražnjavanjem seksa, ljudi se ne osećaju isto kao kada ne konzumiraju kokain, ali im se aktiviraju isti centri u mozgu, u oba slučaja.”, izjavio je dr Timothy Fong, vanredni profesor psihijatrije na UCLA univerzitetu. Kofein, nikotin i čokolada takođe aktiviraju centar za nagrade.

Seks se ponaša kao antidepresiv

Studija iz 2002. godine koja je posmatrala 300 žena je zaključila da žene koje upražnjavaju odnose bez kondoma pokazuju manje simptoma depresije od žena koje ga redovno koriste. Istraživanje je ovo povezalo sa, ne samo sa seksualnim odnosima nego i sa hemijskim supstancama koje se nalaze u spermi, a koje utiču na lučenje estrogena. Ovo je dobra vest za sve ljude koji su u stabilnim vezama. Ipak, istraživači tvrde da zbog ovakvih rezultata ne treba odustati od korišćenja kondoma. Postoje i drugi načini da se poveća raspoloženje, ali ne postoje drugi načini da se zaštitite od polno prenosivih bolesti.

Post-seks blues

Sve dobre hemikalije koje se izluče pre i tokom samog odnosa mogu da učine da se osećate sjajno. Međutim, šta se dešava u mozgu posle? Prema rečima istraživača, postoji period koji se naziva post-sex blues (postkoitalna disforija). Jedna trećina ispitanica je prijavila talas tuge koji ih obuzme nakon odnosa. Ukoliko izuzmemo osećaj kajanja, pad dopamina i seratonina je u stanju da prouzrokuje ovakve osećaje.

Ublažavanje bola

Ne izbegavajte odnose ukoliko imate glavobolju. Nemačka studija iz 2013. godine je istaživala uticaj seksa na migrenu. 60% ispitanika je prijavilo smanjenje ili potpuni prestanak glavobolje posle odnosa. Važno je pomenuti da su odnose upražnjavali pošto se javi glavobolja.

Seks vam može obrisati memoriju

Periodična amnezija je neurološki termin koji objašnjava gubitak delova memorije. Vezuje se za (zlo)upotrebu lekova, razna neurološka stanja i stres. Dešava se kada određeni neurotransmiteri pregore i ne prenose informacije. Kratak spoj mogu izazvati i “one stvari”, usled nagomilanih i burnih hemijskih procesa koje mozak mora da obradi. Zato ne čudi što ponekad ne možete da se setite nekih delova večeri.

Sex smiruje

Studija sporovedena na Univerzitetu u Arizoni je dokazala da su osobe posle seksualnih odnosa bolje reagovale na stresne situacije. Naime, jedna grupa studenata je upražnjavala odnose, dok druga nije. Prva grupa grešnih je pokazala veće samopouzdanje na javnom nastupu i unakrsnom ispitivanju od druge, bezgrešne grupe. Seks snižava krvni pritisak, pa tako smanjuje i nivo stresa u organizmu.

Seks uspavljuje

Naučnici su konačno došli do zaključka zašto seks više uspavljuje muškarce od žena. Deo mozga, poznatiji kao prefrontalni korteks, se smiruje nakon ejakulacije. Zajedno sa oslobađanjem oksitocina i seratonina, ovo muškarce odvodi u dubok san. Drage dame, nauka je na njihovoj strani kreveta.