Šaka koštunjavog voća dnevno za bolje zdravlje organizma

0
157
Šaka koštunjavog voća dnevno za bolje zdravlje organizma
za zdravlje organizma
za zdravlje organizma

Zdravlje kompletnog organizma u velikoj meri zavisi od onoga čime ga hranimo. Najnovija istraživanja su dokazala da svega 20 grama koštunjavog voća dnevno ima neverovatno povoljan uticaj na mnoge organe u telu.

Koštunjavo voće je veoma bogato dobrim mastima i veoma velikom količinom antioksidanasa. Smatra se najkorisnijom i najblagotvornijom užinom koju možemo da imamo. Šaka ove vrste namirnica dnevno, treba da bude prava mera. Zbog svoje velike kaloričnosti i visokog procenta masti, treba ipak uvesti količinsku meru.

Zahvaljujući svom bogatom i korisnom sastavu, koštunjavo voće se svrstava u “superfood” – kategoriju najzdravije hrane na svetu.

Ono što vam ova preporučena navika donosi jeste znatno smanjena mogućnost dobijanja bilo kakvog koronarnog srčanog oboljenja.

Imperial College iz Londona objavio je svoje studije u časopisu BMC Medicine. Ovo istraživanje uključilo je još 29 srodnih stručnih radova iz svih delova sveta. Korišćene su zvanične svetske statistike o mortalitetu i povezanosti smrti sa  bolestima u prvih 6 meseci 2016. godine.

Ovo istraživanje povezalo je konzumiranje različitih tipova koštunjavog voća i smrti uzrokovane raznim bolestima.

Došli su do zaključaka da konzumacija pune šake bilo kojeg od koštunjavog voća svakodnevno smanjuje rizik obolevanja u proseku za 22 % od svih poznatih bolesti.

Rizik od srčanih oboljenja se smanjuje za 30% , dok smanjenje rizika  dobijanja kancera bilo koje vrste je za 15%. Koštunjavo voće je najveći saveznik u prevenciji respiratornih oboljenja, čak 52%. Smanjen rizik od obolevanja respiratornih organa za 52%. Dijabetes – 40%, a rizik od dobijanja bilo kakve infekcije smanjen je za 75%.

Za uspostavljanje balansa u organizmu, najbolje je jesti kombinaciju, tj. pomešano koštunjavo voće. Svako pojedinačno ima najbolji uticaj baš na određeni organ. Orah je taj koji ima najviše antioksidansa, te se smatra najodgovornijim za smanjenje rizika od dobijanja raka. Čak su studije potvrdile da zahvaljujući balansiranju imunog sistema, šaka koštunjavog voća dnevno na duže staze imaće i značajan uticaj na regulisanje telesne težine.

Ovo je prost “lek”, a veoma ukusan. Umesto neke od noćnih grickalica uvedite ovo čarobno voće. Uživajte i budite zdravi!