Brz i efikasan način da uklonite modrice na nogama

0
189
Brz i efikasan način da uklonite modrice na nogama

Ustali ste jedno jutro i primetili modrice na nogama nozi. Ne možete da setite udarca koji se desio i kako i kada su vam se pojavile modrice na nogama. A i nije vam prvi put. To vam se često ponavlja, nije bolno, ali nije ni prijatno.

Moćni kozmetički tretmani protiv celulita.

modrice na nogama

Modrica je neprijatna pojava, koja je produkt povrede na vašem telu i može da bude veoma bolna na dodir. Modrica dovodi do promene boje na koži. Krv iz oštećenih krvnih ćelija duboko ispod kože skuplja se u blizini površine kože, što dovodi upravo do boje modrice, obično crne, plave ili tamno ljubičaste.

Dakle, može da bude bolna, dugo traje i sporo se povlači sa kože. Ukoliko je letnji period naravno da nije ni estetski prijatno, jer nije lepo da uz vašu kratku haljinu pokažete i svoje modrice.

Nekada modrica  može da bude vidljiva na vašem telu i do tri nedelje. Složićete se da je to dug period. Ali, postoje svakako načini uz pomoć kojih možete da ubrzate njihovo izlečenje.

S druge strane, bitno je takođe da znate da modrica ni na koji način ne utiče na vaše zdravlje, već je upravo to posledica neke povrede, udarca koji vam se desio. Zato bi trebalo uvek da budete oprezni, da gledate ispred sebe dok hodate i da se ne zalećete ili trčite za autobusom ili sl. Jer vrlo lako ispred vas može da se nađe kamenčić ili rupa na putu na koje možete da se spotaknete i da padnete.

I ne samo što ćete dobiti modrice po nogama, već možete ozbiljno i da se povredite.

Kad nastane udarac, vi ćete prvo osetiti bol. Dok se formira modrica potrebno je da prođe neki vremenski period. Na početku će se pojaviti crvenilo, a nakon nekoliko sati modrica će dobiti plavu ili sasvim tamno ljubičastu boju. Kako vreme prolazi i modrica se smanjuje, tako će se i njena boja menjati.

U jednom momentu može da dobije i zelenkastu boju, a na samom kraju će biti sve svetlija. Takođe, nema potrebe da brinete da li će doći do infekcije. Ukoliko nije došlo do otvorenog preloma ili krvarenja, nema rizika od infekcije.

U kojim situacijama se pojavljuju modrice i zašto?

Rekli smo u uvodu da se modrice pojavljuju nakon udarca. Međutim, postoji i niz drugih situacija u kojima možete dobiti modrice na nogama ili bilo kom delu tela, pa da vidimo kako i zašto.

modrice na nogama

Modrice će se češće pojaviti kod ljudi koji vežbaju, bilo da su porfesionalni sportisti ili rekreativci. Ove modrice su rezultat mikroskopskih suza u krvnim sudovima, pod kožom.

Često se pojavljuju kod starijih osoba. Razlog za to je što koža godinama postaje tanja, a tkiva koja su potpora za krvne sudove postaju krhka. Gube se elastin i kolagen iz kože, dolazi lakše do povrede, pa su samim tim i vidljivi sitni kapilari. To je samo jedan od razloga zašto pucaju kapilari na nogama. Ali morate znati da oni nemaju veze samo sa godinama i da se ne dešava isključivo kod starijih osoba.

Kod osoba koje uzimaju određene lekove. Aspirin, kafetin i drugi lekovi koji razređuju krv utiču na pucanje kapilara.

Kortikosteroidi takođe mogu biti krivi za stanjivanje kože, što onda čini vašu kožu osetljivijom na modrice. Tu su i lekove koji se koriste za lečenje stanja poput astme, ekcema i alergija.

Dodatak ishrani kao što je riblje ulje se pokazalo da ima sličan učinak.

Nedostatak vitamina – neadekvatne količine vitamina B12, C i K mogu uticati na krvne sudove, posebno kapilare, jer slabe, što dovodi do lakših modrica.

UV-oštećenja. UV zračenje sunca oštećuje kožu i često uzrokuje opekotine i druge probleme kao što su tamne mrlje, fine linije i bore. To ipak nije sve. Šteta nastala na koži i krvnim sudovima često su preteča čestih, lakih i nepoznatih modrica na telu.

Neobjašnjive modrice koje se pojavljuju lako ili bez ikakvog razloga mogu ukazivati ​​na poremećaj zgrušavanja krvi, naročito ako su modrice praćene čestim krvarenjem iz nosa.

modrice na nogama

 

Kako lečiti modrice na nogama?

Bitno je da znate da postoji veliki broj stvari koje možete učiniti kod kuće kako bi ubrzali proces izlečenja modrica. Najbolje i najbrže rezultate kod modrice na nogama imaćete dok je ona još uvek crvenkasta. Dakle čim se pojavila na telu, neposredno nakon udarca. U ovim situacijama najbolje pomažu hladne obloge, koje ćete staviti na modricu i držati do 30 minuta.

Na ovaj način smanjićete otok i ubzati njeno izlečenje. Bitno je da hladnu oblogu, bilo da je led ili pakovanje graška iz zamrzivača, ne stavljate direktno na kožu. Stavite led u peškir i tek onda prislonite na nogu.

Šta još možete uraditi kod kuće?

 • Ukoliko vas modrica jako boli, popijte neki lek protiv bolova, kako bi sebi olakšali. Izbegavajte aspirin i kafetin.
 • Ukoliko je modrica velika i zauzima veći deo noge, nogu treba da držite podignutu u vis, koliko god je to moguće, tokom prvih 24 sata nakon povrede.
 • Nakon otprilike 2 dana nakon povrede, treba da stavljate tople obloge u vidu toplih tkanina. Obloge se nanose na modricu u trajanju od 10 minuta, dva do tri puta dnevno. Na kraju, modrica će početi da bledi.

U situaciji kada odmah reagujete na modricu na nozi, sigurno je da će proces njenog zalečenja biti kraći. A to znači da nećete morati da čekate na vašu omiljenu haljinu tri nedelje. Reagujte na vreme.

Da li treba ići kod lekara?

Modrice su rezultat povrede i svi smo to prošli barem jednom u životu, a koliko puta samo dok smo bili deca. Tako da i sami vrlo dobro znate da će modrica biti samo nekoliko dana na vašoj nozi i nestaće. Nema ožiljaka, nema trajnog oštećenja kože. Prolazi sama od sebe, bez posete lekaru.

Međutim, ono što bi trebalo da znate je da ipak postoje neke situacije kada bi trebalo da posetite lekara.

 • Ukoliko uz modricu doživljavate i ekstremni bol, posebno ako uzimate lekove za razređivanje krvi.
 • Ukoliko se modrice na nogama ili bilo gde na telu pojavljuju veoma lako ili bez ikakvog razloga. Dakle, nije prethodio neki udarac ili pad.
 • Ukoliko vaša modrica ne prolazi nakon dve nedelje, boja joj se ne menja ili ako sasvim ne nestane nakon mesec dana.

Kako izgleda pregled kod lekara?

Vaš lekar će sigurno uraditi neka ispitivanja kako bi bio siguran da je sve u redu i da se ne radi o nekom ozbiljnijem problemu. Ukoliko lekar ustanovi da nije došlo do preloma kostiju, sigurno je da će vas pustiti kući bez ikakve dalje analize i pregleda.

Ukoliko se modrice pojavljuju često i bez ikakvog razloga, biće neophodno da uradite krvnu sliku. Ako postoji otok ili  bol lekar će uraditi rendgenski snimak mesta na kom se nalazi modrica, kako bi bio siguran da nije došlo do preloma kostiju.

Koja je preventiva?

 • Napravite funkcionalan raspored nameštaja u vašoj kući, tako da ne postoji mogućnost da slučajne zapnete ili se udarite o ivicu kreveta ili sl.
 • Držite telefonske i električne kablove što dalje od mesta na kojima hodate, jer možete da zapnete i padnete. Najbolje je da kablove fiksirate uza zid.
 • Ukoliko često ustajete noću i znate da vas pospanost može učiniti nesigurnim na nogama, onda ostavite barem jednu lampu upaljenu. Da li će to biti u spavaćoj sobi ili u kupatilu, nevažno je. Bitno je da imate neku orjentaciju, nakon naglog ustajanja iz kreveta.
 • Budite sigurni da su svi podovi u kući suvi, kako bi izbegli klizanje i pad.
 • Za sportiste je veoma važno da imaju i uvek nose zaštitnu opremu i bez obzira da li sebe doživljavate kao rekreativca, uvek morate nositi zaštitnu opremu.

Ukoliko se pri povredi javila modrica na glavi

modrice na nogama

Ukoliko se desilo da ste pri povredi, osim noge povredili i glavu, ukoliko ste pri svesti i svega se sećate, male su šanse da je došlo do ozbiljne povrede glave. S druge strane, ako ne možete da se setite šta se dogodilo, dezorijentisani ste i sumnjate na potres mozga, treba da se javite lekaru.

Ako se modrica pojavila neposredno iznad oka, možete očekivati ​​da se spusti na područje ispod oka, zbog uticaja gravitacije. Ukoliko nema bola, možete pomerati oči i nemate promene u vidu, malo je verovatno da je ozbiljna povreda u pitanju. Međutim, ukoliko osetite bol i primetite otok trebalo bi da posetite lekara.

Modrice na nogama kao i na ostalim delovima tela nisu ozbiljna pretnja po zdravlje. Ipak, nisu lepe za oko, a mi se nadamo da smo vam bar malo pomogli savetima za njihovo brže uklanjanje.