Posvetite posebnu pažnju održavanju zdravlja zuba i desni

0
80

Zdravlje usne duplje kao i celokupnih zuba u celini, predstavlja prioritet opšteg stanja organizma. Ukoliko nemate adekvatnu brigu o zubima, oni se postepeno kvare nastankom plaka i karijesa, čime se dalje gubitkom zuba onemogućava funkcija žvakanja. Zubima se ostvaruje sam početak varenja odnosno opisani proces naziva se žvakanje. Brojnost zuba olakšava izgovor određenih slova, naročito kod dece koja imaju poteškoća kod govora prednjenepčanih ili zadnjenepčanih suglasnika. U kasnijem razvoju i zrelom životnom dobu, veoma je važno održavanje zdravlja usne duplje, samim tim i zubnog korena koji se smatra nosiocem zdravog zuba. Ukoliko imate zdrave desni, često ih masirajte piling pastom za zube ili konzumiranjem neoljuštene jabuke.

Najbolji stomatolog u Beogradu predlaže konsultativne preglede uz preventivne terapije

Preventiva je prvi i osnovni korak lečenja svih bolesti zuba, njome se postiže uočavanje ranog karijesa koji se veoma efektnom metodom skidanja kamenca može eliminisati. Kada su u pitanju preventivni pregledi uz konsultativne savete za moguću ugradnju implanata stomatolog Beograd predstavlja najbolje rešenje. U Beogradu se nalazi veliki broj stručnjaka odnosno iskusnih stomatologa koji pružaju maksimalnu pažnju svojim pacijentima.

Dobar odnosno savestan stomatolog će predložiti preventivne terapije, ukoliko često bolujete od upale desni, čime će vas usmeriti na analizu krvne slike kojom se sa sigurnošću utvrđuje manjak minerala. Pravilnim pranjem zuba i upotrebom srednje tvrde ili mekše četkice, umanjiće se efekat krvarenja desni a time pravilno usmeriti sam oporavak.

Osigurajte stabilnost vilice primenom zubnih implanta u Beogradu

Osnovno pravilo koje važi za montažu zubnog implanta, odnosi se na zdravlje samih desni odnosno zubnog korena. Kada su u pitanju zubni implanti, Beograd je grad u kojem posebna pažnja posvećuje se njihovoj preciznoj ugradnji ispod desni, što direktno utiče na estetsku vrednost i smanjuje njihovu vidljivost. Stabilnost zubnog implanta neraskidivo je povezana sa zdravljem zubne kosti i korena.

Nakon ugradnje zubnog implanta koji može obuhvatiti veći broj zuba u nizu, radi efektnije dugotrajnosti mora postojati adekvatno održavanje redovnom oralnom higijenom. Implanti se mogu postavljati na samu vilicu desni ili kreiranjem metalnog rama kao posrednog nosioca pre montaže u vilicu. U drugom slučaju, impanti kao veštački zubi nasađeni su na protezu.

Kvalitet same ugradnje i dobra stabilnost direktno zavise od tipa tehnike za ugradnju, zatim od zdravlja zubne kosti i samih desni i adekvatnog održavanja koji direktno određuje pacijent.

Nema bojazni tokom procesa ugradnje i efektivne upotrebe, upravo zbog ispitanog dejstva i stepena kompatabilnosti koji implanti poseduju. Rad same ugradnje je fiksnog karaktera sa sadržajem odnosno čvrstim radom od titanijuma. Titanijum je bezbedan, postojan i veoma fleksibilan za izradu veštačkog zuba odnosno implanta u boji osnovnih zuba.

Sledite efektivne metode u borbi protiv karijesa

Problemi koji neminovno dovode do gubitka zuba, definisani su procesom neodržavanja početnog karijesa naročito na prednjim zubima. Prednji zubi su vidljivi i time funkcionalniji za svakodnevni izgovor. Usled redovnog pranja zuba primenite upotrebu konca kojim će se i najmanji detalji hrane efektivno ukloniti.

Konzumirajte namirnice sa manje zasićenih šećera odnosno onih prostih u svom sastavu koji nagrizaju i jednostavno vole sredinu zdravih zuba. Budite oprezni ukoliko konzumirate slatke napitke, poput ceđene pomorandže u kojoj ima puno šećera, nakon ispijanja ukusnog napitka isperite usta mlakom vodom.

Uvek možete koristiti prirodne preparate za dezinfekciju usne duplje poput blagog rastvora medicinske sode bikarbone. Rastvore za ispiranje usne duplje kupujte u apoteci uz obaveznu konsultaciju sa izabranim stomatologom, pri čemu je poželjan odabir onih koji u sebi sadrže mentu i dragoceni fluor.        

Pravilna ishrana kao ključna za razvoj i održavanje zdravih zuba

Zdravom ishranom se postiže puno toga za opšte stanje organizma posebno onih funkcija koje deluju u sinergiji sa metaboličkim procesima. Ukoliko želite maksimalni efekat izbegavanja karijesa, promenite način ishrane uvođenjem hrane koja je lagana za žvakanje bez puno ugljenih hidrata i šećera.

Hrana koja se ne lepi za zube predstavlja prioritet u zdravom načinu ishrane. Blagi bol na osetljivost promene poput hladnog ili toplog jela, ukazuje na probleme zubne kosti na koju treba posebno obratiti pažnju. Jedite puno voća i povrća koje pored toga što su lako varljive namirnice, obiluju korisnim folatima kao gradivnom elementu samih zuba.

Mlečni proizvodi su takođe korisni u svakodnevnoj upotrebi zbog optimalnog sadržaja kalcijuma kao gradivnog elementa samog zuba. Najkorisniji mlečni proizvod upravo je kefir koji možete napraviti u kućnim uslovima.

Korisne benefite sadrži sveža urma kajsija i borovnica. Navedene sezonske voćke možete konzumirati u osušenom obliku čime je sadržaj korisnih materija sačuvan i delotvoran u nešto manjem obliku.

Nemojte izbegavati redovne stomatološke preglede iako on sam po sebi izaziva veoma neprijatan osećaj. Glavnu ulogu u održavanju zdravlju zuba ima svaki pojedinac kojim se pridružuje izabrani stomatolog sa korisnim savetima održavanja. Redovno menjajte četkice za zube, koje postepenom postaju mekše gubeći na efektivnom procesu čišćenja ostataka hrane.

Izvor fotografija: freepik.com