Ovas – mnogo više od samo celog zrna žitarice!

0
79
Ovas - mnogo više od samo celog zrna žitarice!
ovas
ovas kao lek

Srčane bolesti su najčešći uzrok smrti u većini razvijenih zemalja. Povišene vrednosti holesterola u krvi su vodeći faktor rizika. Svako smanjenje ukupnog serumskog holesterola i LDL holesterola (ili lošeg holesterola) smanjuje rizik za koronarnu bolest. Promena načina ishrane je uvek prva linija odbrane. Samostalno ishrana ili uz lekove za smanjenje holesterola, predstavlja siguran i praktičan pristup lečenju.

Preporuke za pravilnu ishranu nedvosmisleno ukazuju na značaj konzumiranja žitarica od celog zrna. One se povezuju sa smanjenjem rizika za razvoj hroničnih bolesti, uključujući i srčane bolesti. Pre svega koronarnu bolest, povišen krvni pritisak, ali i šećernu bolest tipa dva. Pretpostavlja se da su povoljni uticaji žitarica od celog zrna na zdravlje ljudi brojni i velikim delom zasnovani na delovanju dijetnih vlakana.

Iako karakteristična ishrana Evropljana podrazumeva jeftinije žitarice poput pšenice, pirinča i kukuruza, pažnja naučnika usmerena je na povoljne uticaje ovsa (zobi). Žitarica koja je bila veoma popularna u ishrani ljudi. Nažalost, njena proizvodnja je poslednjih decenija značajno smanjena. Ovas je žitarica posebno bogata rastvorljivim i nerastvorljivim vlaknima, lipidima, proteinima, vitaminima i mineralima i jedinstveni je izvor polifenola avenantramida.

Rezultati brojnih studija pokazuju da upravo ovas sadrži značajne količine beta-glukana, rastvorljivog dijetnog vlakna kome se pripisuju povoljni uticaji na zdravlje.

Isto tako važi i da konzumiranje tri ili više grama beta-glukana dnevno dovodi do smanjenja vrednosti serumskih masnoća – LDL holesterola, odnosno ukupnog holesterola. Preporučeni unos beta-glukana može se obezbediti kroz različito pripremljen ovas. Ovo su proizvodi koji ga sadrže: ovsene pahuljice i seckani ovas, mekinje ovsa. Postoje i proizvodi  koji ga sadrže u manjim količinama – musli, žitarice i kaše, žitne štanglice i druge. Rastvorljivi beta-glukan u kontaktu sa vodom daje viskozni rastvor koji povećava osećaj sitosti.

Evropska komisija je dozvolila upotrebu zdravstvenih izjava da beta-glukani doprinose održavanju normalnih vrednosti holesterola, i to za hranu koja sadrži najmanje gram beta-glukana iz ovsa – ovsenih mekinja, raži, raženih mekinja ili njihove mešavine u kvantifikovanoj porciji, uz obaveštenje potrošačima da se povoljni zdravstveni efekti ostvaruju kroz dnevni unos od tri grama beta-glukana, kao i da doprinose smanjenju faktora rizika za razvoj koronarne srčane bolesti ako su zadovoljeni prethodno opisani uslovi.

Povećanje kultivacije ovsa, primena novih tehnologija koje čuvaju nutritivna svojstva, transformacija sirovog zrna u ukusne i prihvatljive prehrambene proizvode očuvane zdravstvene vrednosti, kao i komunikacija sa potrošačima putem zdravstvenih izjava na deklaracijama proizvoda, mogu imati snažan podsticaj na povećanje potrošnje ove značajne žitarice.

Doc. dr sc. Milka Popović
Univerzitet u Novom Sadu
Medicinski fakultet Novi Sad

Izvor: Ringeraja.rs