Neumereno sunčanje i rak – taman ten znak oštećene kože?

0
82
Neumereno sunčanje i rak – taman ten znak oštećene kože?

Ako našu kožu duži niz godina preterano izlažemo Suncu i solarijumu, ubrzavamo njeno starenje i što je još gore, možemo sebe dovesti u opasnost da obolimo od raka kože. Kako neumereno sunčanje utiče na naše zdravlje? Najpre ćemo reći da vodite računa, ako ste ljubitelj  kvarcovanja. Leto je već tu, a evo i naših saveta za zdravo sunčanje, kao i to kako da prepoznate da li je oštećena koža opasna.

Prekomerno sunčanje - taman ten i oštećena koža

Iako muškarci, a naročito žene, sa preplanulim tenom izgledaju atraktivno, kožni lekari izričito naglašavaju koliki rizik nosi preveliko izlaganje kože UV zracima. Po dermatolozima, taman ten dobijen sunčanjem i kvarcovanjem je jasan znak oštećenja kože. Sunčanje radi lepe boje je ustvari zloupotreba određenih zaštitnih funkcija kože koje se aktiviraju onda kada ovaj organ bude izložen opasnosti.

Duže izlaganje Suncu pri visokom indeksu UV zračenja znatno uvećava rizik da u kasnijim godinama obolimo od raka kože. Jedan od najopasnijih tumora je melanom, ali postoje i brojni drugi, takođe veoma opasni oblici karcinoma kože. Prema statistici, u zemljama Jugoistočne Evrope od melanoma boluje 0,1% stanovništva, što na prvi pogled ne deluje alarmantno. Međutim, taj se procenat iz godine u godinu konstantno uvećava.

Zaštita od Sunca

Ukoliko se, bez obzira na upozorenja lekara, ipak odlučite da vam na prvom mestu bude lepota, a ne zdravlje vaše kože, onda bar zaštitite kožu od Sunca. Izlažite je UV zračenju postepeno, nikako naglo. Potrudite se da vreme sunčanja bude ili rano ujutru ili kasno posle podne.

Kožu premazujte preparatima s određenim zaštitnim faktorom. Budite pažljivi, jer kod nekih osoba određena zaštitna sredstva mogu izazvati alergijske reakcije. Preparati treba da obezbede koži dovoljno vlažnosti, da budu laki za razmazivanje, da su vodootporni i da poseduju adekvatan nivo zaštite koji je naznačen na pakovanju. Da bi zaštita bila pravilna, kožu premazujte na svakih sat-dva. Čak i kada boravite u hladovini koristite zaštitne kreme, jer refleksija Sunca takođe šteti koži. Takođe, mnogi koriste i hranljivo ulje za Sunčanje koje možete napraviti same.

UV zračenje i jačina Sunca

Generalno, UV zračenje je izuzetno štetno za kožu. Produžena izloženost UV zracima može izazvati pojavu crvenila na koži, plikove, pa čak i opekotine drugog stepena. Dolazi do potamnjenja kožnog pigmenta, što može izazvati oštećenja u dubljim slojevima kože.

Sunce je najjače u vremenskom razdoblju od 11 do 17 sati. U vreme kada je vaša senka kraća od vaše prave visine, postoji opasnost da izgorite na Suncu.

Solarijum

Solarijumsko sunčanje

Dermatolozi savetuju da treba izbegavati i solarijume. U solarijumima treba da postoji stroga kontrola zračenja merenjem količine energije koju aparat ispušta. Na žalost, u mnogim kozmetičkim salonima kod nas to se ne praktikuje. Tu i leži najveća opasnost od solarijuma, koji ovakvom neprofesionalom upotrebom dovodi do genskih mutacija i pojave maligniteta kože. Zato dermatolozi tvrde da je najbolje da ih se klonite.

Važan savetj e i da obratite pažnju na kozmetiku koju ćete koristiti za regeneraciju kože nakon sunčanja.

Mladeži

Osobe koje imaju puno mladeža na koži moraju maksimalno da izbegavaju sunčanje. Ipak, ukoliko po svaku cenu žele da se sunčaju, treba da koriste preparate sa najvišim faktorom zaštite i da ih što češće nanose preko mladeža.

Znaci prisutnosti melanoma su asimetričnost mladeža, promena boje, promene na ivicama i na površini mladeža, kao i njihovo uvećanje. U slučaju naglog rasta postojećih ili pojave novih mladeža koji brzo rastu, ako su prisutne braon i crne nijanse na njima, kod pojave svraba, krvarenja, stvaranja pokorice, stanje može da bude zabrinjavajuće i potrebno je hitno se obratiti dermatologu.

Sunčanje na plaži sa suncobranom štetnost

7 najvažnijih saveta za sunčanje

  1. Sunčanje i solarijum svedite na minimum. Suncu se izlažite postupno – prvog dana veoma kratko, zatim postepeno produžavajte vreme.
  2. Izbegavajte bespotrebno izlaganje Suncu, naročito u periodu od 11 do 17 sati, jer je tada indeks štetnog UV zračenja najjači.
  3. Kada ste napolju duži vremenski period, obavezno premažite kožu sredstvom za zaštitu od Sunca sa faktorom zaštite koji odgovara tipu vaše kože. Zaštitne preparate nanosite na kožu ravnomerno i više puta u toku dana.
  4. Ne zaboravite da koži može da naškodi i reflektovana sunčeva svetlost, zbog čega se zaštita kože preporučuje i kada ste u hladu.
  5. Neka vam odeća služi kao zaštita. Koliko god je to moguće, nosite odeću sa dugim rukavima i nogavicama, šešire i kačkete, a da bi od UV zračenja sačuvali vid, poželjno je korišćenje naočara sa UV zaštitom.
  6. Na svaka tri meseca bar jednom detaljno prekontrolišite sve mladeže na telu. Pri tome naročito vodite računa o eventualnoj promeni boje mladeža i njihovoj asimetričnosti.

Posebno obratite pažnju na pravilnu zaštitu vaše dece. Trudite se da mališane mlađe od jedne godine ne izlažete direktnom Suncu.