Zašto nauka preporučuje ženama da ne nose brushalter?

0
74
Zašto nauka preporučuje ženama da ne nose brushalter?

Brushalter, žensko pomagalo i muško odmagalo, je napunio 110 godina. Svetlost dana je ugledao u jednom izdanju modne Biblije, Vouge magazina, 1907. godine, kada je dobio i svoje ime. Od tada pa do danas, brushalter je doživeo mnogo promena. Od materijala od kog se pravi do svrhe kojoj služi. Prvi brushalter koji podiže grudi se pojavio 1994. godine, a baš tada je počela i studija čije rezultate su početkom ove godine objavili istraživači.

Studija je uključila 330 žena, starosti između 18 i 35 godina. Dosadašnje razmišljanje kako grudnjak podiže grudi i pomaže im da se ne bi opustile je zauvek pobijeno. Naime, na osnovu dugogodišnjeg istraživanja, došlo se do zaključka da grudnjak uopšte ne podržava dojku, već sasvim obrnuto.

Žene koje su tokom godina istraživanja svakodnevno nosile brushalter, u proseku su doživele da im se grudi opuste i do 7mm, za razliku od žena koje ga nisu nosile.

brushalter nije zdrav
brushalter nije zdrav

Ovakvi rezultati su pokazatelj da grudnjak izaziva negativan efekat smanjenja cirkulacije, kao i da doprinosi opuštanju tonusa kod grudi. Ono što je izdvojeno kao važno jeste da mišići grudi prilikom nošenja potpore postaju lenji te se umeso mišićnog stvara vezivno tkivo, što može prouzrokovati rak dojke.

A čitava priča je krenula te, sada već davne 1994. godine, kada se pojavio prvi push-up bra. Stručna javnost je i tada apelovala da bez prethodnih analiza ne može garantovati zdravstvenu bezbednost proizvoda. Ipak, svet, a ponajviše žene su poludele za novim čudom koje od njihovih grudi pravi čudo. Sa druge strane, istraživački tim je analizirao količinu kolagena u grudima žena koje uopšte ne nose brushaltere (afrička i plemena Indonezije). Ispostavilo se da se dugogodišnjom upotrebom brushaltera smanjuje proizvodnja ovog svojevrsnog prirodnog podizača grudi.

Ipak, mimo svakog estetskog utiska koji brushalter može da ostavi, prednost nenošenja istog se oslikava u zdravstvenom benefitu. Naime, grudi koje su svakodnevno upakovane u nešto što je potpuno protivno njihovom prirodnom htenju je zdravstveni rizik. Kod ovakvih grudi je najviše primećeno stvaranje masnog i ostalog promenljivog potkožnog tkiva koje može biti uvod u rak dojke. Zato, drage dame, a na radost muške populacije i zarad zdravstvenog boljitka, bacite brushalter. Jer, nauka tako preporučuje.